Nieuws/Binnenland
3088070
Binnenland

’Kwam door gekke kronkel’

Leidse huisarts krijgt 5,5 jaar cel en tbs om ontucht

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

LEIDEN - De Leidse huisarts Maarten B. is veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar. Daarnaast heeft hij tbs opgelegd gekregen. De man had meerdere patiëntjes, zijn dochter en twee andere meisjes misbruikt.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Ook filmde hij heimelijk in zijn praktijk. De man maakte foto’s en filmopnamen van minderjarige patiëntes in spreekkamers van meerdere artsenpraktijken waar hij werkte. Dat deed hij gedurende een reeks van jaren.

De rechtbank in Den Haag achtte woensdag vrijwel alle aantijgingen van het Openbaar Ministerie (OM) bewezen. Na zijn straf heeft hij ook een beroepsverbod opgelegd gekregen van vijf jaar. De straf is iets lager dan de zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging die was geëist. Dat komt omdat ontucht met één vriendinnetje van zijn dochter volgens de rechter niet was bewezen.

Dwangverpleging

De rechtbank bestempelde B. als ,,ontwijkend, verhullend en berekenend''. Dat doet afbreuk aan de spijt die hij heeft betuigd, vond de rechter. Omdat de verdachte niet meewerkte aan onderzoek en geen inzicht in de vastgestelde pedofiele stoornis toonde, is het risico op herhaling groot, vond de rechtbank. Daarom is dwangverpleging nodig.

Meerdere deskundigen verklaarden volgens het OM dat Maarten B. meisjes onderbroeken en bh’s uit liet doen waar dat onnodig en ongebruikelijk is. Zo wilde hij lichamelijk onderzoek doen bij een meisje dat psychische klachten had. Bovendien bracht hij vooral de geslachtsdelen van zijn patiëntes in beeld.

Het kwam allemaal door „een gekke kronkel” in zijn hoofd, vertelde Maarten B. eerder aan de rechtbank in Den Haag, waar hij zich in een zaal gevuld met boze en intens verdrietige ouders moest verantwoorden voor zijn gedrag. En eigenlijk kwam het ook door zijn vrouw die hem het gevoel gaf dat hij niets waard was, haar eigen carrière belangrijker vond dan hem, en hem „steeds verder onder de mat trapte.”

Stroop en pannenkoeken

Ook maakte hij stiekem filmpjes van zijn dochter en haar vriendinnetjes, met de nadruk op hun geslachtsdelen, en betastte hij de kinderen. Hij liep tegen de lamp nadat een meisje aan haar moeder vertelde wat er gebeurde nadat ze stroop op haar kleding kreeg tijdens het pannenkoeken eten. Ze moest zich in de badkamer uitkleden, inclusief haar onderbroek die volgens het kind „helemaal niet vies was”, en moest op de grond gaan liggen. Maarten B. betastte haar en filmde haar geslachtsdelen.

Na zijn aanhouding vond de politie bij Maarten B. 75 videofilmpjes. Op 23 ervan vraagt hij de patiëntes om toestemming om het medisch onderzoek te mogen filmen, en zijn de vrouwen en meisjes gewoon gekleed. Op 52 filmpjes wordt niet om toestemming gevraagd, en zijn de meisjes zich er overduidelijk niet van bewust dat ze worden gefilmd. Mannen en jongens werden niet gefilmd, of Maarten B. verwijderde die beelden.

Eerder eiste het OM 6 jaar cel en tbs.