Nieuws/Binnenland
30891
Binnenland

Verontwaardiging over inzamelingsactie veroordeelde voetbalvader

De veroordeelde vader (tweede van rechts) tijdens de zaak in 2013

De veroordeelde vader (tweede van rechts) tijdens de zaak in 2013

UPDATE 18.39 uur - De oproep voor het financieel steunen van de voetbalvader die is veroordeeld voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 leidt tot boze reacties op sociale media. De familie stelt dat El-Hasan D. ten onrechte is veroordeeld en dat hij geholpen moet worden nu hij de schadevergoeding van 60.000 euro niet kan betalen. De oproep schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

De veroordeelde vader (tweede van rechts) tijdens de zaak in 2013

De veroordeelde vader (tweede van rechts) tijdens de zaak in 2013

Voor half januari moet de veroordeelde vader een schadevergoeding van 60.000 euro betalen, maar tot nu toe heeft hij pas 1060 euro overgemaakt. Daarom zamelen zijn familieleden geld in.

Nieuwenhuizen stierf in 2012 na een vechtpartij bij een wedstrijd tussen de Buitenboys uit Almere en Nieuw Sloten uit Amsterdam. Spelers van de Amsterdammers schopten en sloegen hem. El-Hasan D. kreeg zes jaar cel en zijn zoon en vijf andere minderjarige verdachten kregen tot twee jaar jeugddetentie, waarvan een aantal maanden voorwaardelijk.

Schadevergoeding

De veroordeelde vader probeerde volgens zijn familie de ruzie te sussen. Hij kreeg van de rechter echter zes jaar celstraf. Daarvan heeft D. een deel uitgezeten. Hij kwam vanwege goed gedrag vrij. Als hij de schadevergoeding niet betaalt, moet hij weer een jaar de cel in.

Op Facebook wordt opgeroepen geld over te maken naar het rekeningnummer van een vrouw die familie van de veroordeelde zou zijn. Met het geld zou de voetbalvader de schadevergoeding, die nog duizenden euro’s bedraagt, kunnen betalen. D. zou zijn inboedel kwijt dreigen te raken.

’Had iedere vader kunnen overkomen’

Vooral de fikse beschuldigingen in het bericht schieten bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Zo zou de „actieve voetbalvader” de ruzie slechts hebben geprobeerd te sussen en wilde hij een einde maken aan „een akkefietje op het voetbalveld” en dat is hem duur komen te staan. „Als je ooit op het voetbalveld hebt gestaan, dan kun je je voorstellen hoe dit is gegaan. Dit had iedere vader kunnen overkomen.”

Ook zou hij ondanks zijn onschuld zijn veroordeeld tot zes jaar celstraf, zou de rechter niet inhoudelijk naar de zaak hebben gekeken en is hij slachtoffer geworden van negatieve media-aandacht. „Er moest een statement gemaakt worden naar het voetbalgeweld in de wereld en daar moest iemand voor boeten”, aldus de oproep, waarin Nederland als „dit ’rechtvaardige’ land” wordt beschreven. Bovendien zou het CJIB niet willen meewerken aan het treffen van een regeling.

Het Facebook-bericht met de oproep is dinsdag om nog onbekende reden offline gehaald.

Nabestaanden onberoerd

De smeekbede om de schadevergoeding te kunnen betalen laat de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen onberoerd. „Het is inmiddels vier jaar geleden en wij hebben geen behoefte om inhoudelijk op de inzameling van de schadevergoeding te reageren”, stelt Rob Mueller, zegsman namens de familie Nieuwenhuizen. „Het interesseert de nabestaanden niet hoe de veroordeelde voetbalvader de schadevergoeding bij elkaar krijgt.”