Nieuws/Binnenland
30898
Binnenland

Accepteerde hij ooit zijn homoseksualiteit?

George Michael mocht NOOIT gelukkig worden

Sporen van een wild leven zijn duidelijk te zien op de laatste foto die werd gemaakt van de betreurde hitzanger.

Sporen van een wild leven zijn duidelijk te zien op de laatste foto die werd gemaakt van de betreurde hitzanger.

Sporen van een wild leven zijn duidelijk te zien op de laatste foto die werd gemaakt van de betreurde hitzanger.

Sporen van een wild leven zijn duidelijk te zien op de laatste foto die werd gemaakt van de betreurde hitzanger.

De flair van ELTON JOHN om openlijk homoseksueel te zijn, die miste hij, al deed GEORGE MICHAEL voorkomen alsof hij zichzelf in die zin helemaal had geaccepteerd. Maar daarover bestaan grote twijfels, net als over andere zaken die het einde van de wereldster, dit kerstweekend, zouden hebben bespoedigd…

De politie in Thames Valley, bij Londen, noemde de dood van ’onduidelijk maar niet verdacht’. Toch blijven er een hoop vragen en is het overlijden van de betreurde hitzanger, op 53-jarige leeftijd, bijna net zo’n mysterie als het grootste deel van zijn bewogen leven met al zijn hoogtepunten en tragische incidenten die zijn einde zeker hebben bespoedigd.

De laatste vriend van de zanger, , die zich bij zijn huis meldde om hem op te halen voor de kerstlunch die ze samen zouden gaan nuttigen, ontdekte hem rond het middaguur dood op bed. Het management van de zanger sprak later van ’hartfalen’. De officiële doodsoorzaak wordt later bekend gemaakt.

Maar die kan met veel dingen van doen hebben…

Littekens

Drank, drugs, afkickklinieken, geruchten over een besmetting met hiv, veroordelingen, een merkwaardig verkeersongeluk met grote medische gevolgen en grote littekens op zijn achterhoofd… George Michael kon de roem die hem als tiener met Wham! overviel maar moeilijk handelen. Sterker nog: in het rijtje popiconen dat er geen raad mee wist, neemt hij een stevige positie in. Alsof hij nooit gelukkig mócht worden.

Het einde van George Michael kwam dan ook niet geheel onverwacht. Al jaren gingen er geruchten over zijn slechte gezondheid en vijf jaar geleden, toen hij een concert in Wenen zou geven, was hij er door problemen met zijn longen zelfs heel erg slecht aan toe. Het had weinig gescheeld of George Michael was in 2011 in de Oostenrijkse hoofdstad overleden, toen hij vrijwel onmiddellijk in het ziekenhuis moest worden opgenomen wegens een levensbedreigende longontsteking. Om de ademhaling veilig te stellen, kreeg de zanger in Wenen zelfs een buisje in de luchtpijp aangebracht. Volgens bronnen die dat aan de BBC verklaarde, was hij zelfs dagen buiten bewustzijn.

Dit voedde destijds geruchten dat hij hiv-positief zou zijn, iets wat overigens nooit is bevestigd. George zou het virus, dat aids veroorzaakt, kunnen hebben opgelopen in zijn jaren met grote liefde die in 1995 aan de ziekte overleed.

In 2012 was hij voldoende opgeknapt om mee te werken aan de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Korte tijd later haalde hij ook het uitgestelde concert in Wenen in en stelde, bijzonder hartelijk als hij als mens was, duizend kaartjes beschikbaar voor medewerkers van het ziekenhuis waar hij was verpleegd.

George Michael besefte maar al te goed dat hij in 2011 door het oog van de naald was gekropen. Tijdens het concert sprak hij de ziekenhuisstaf ook toe: ,,Het is de grootste eer in mijn leven, dat ik mag zingen voor de mannen en vrouwen die mijn leven hebben gered.’’

Het gebeurde in Oostenrijk was een keerpunt in zijn bestaan. Meer en meer besloot George zich op te sluiten in een van zijn huizen. In de beslotenheid van die paleizen moet hij meerdere malen in oude verslavingen zijn vervallen. En het leek wel of het prompt mis ging, wanneer hij daar toch uit tevoorschijn kwam.

In 2015 bleek hij te zijn opgenomen in een peperdure afkickkliniek in het Zwitserse Zürich. Een teken van leven kwam er via sociale media ter gelegenheid van zijn, naar later zou blijken, een-na-laatste verjaardag: ‘Dank voor alle lieve wensen, ik ben echt overweldigd. Ik kijk ernaar uit mijn verjaardag te vieren met vrienden en familie.

Nieuw album

Dat klonk alsof zijn leven in rustiger vaarwater terecht gekomen was. En ook al kondigde hij voor 2017 een nieuw album aan, de zanger voelde niet meer de druk om te presteren en aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. Een druk die in de jaren daarvoor tot opzienbarende voorvallen en zelfs rechtszaken had geleid.

In 2010 bracht hij acht weken in de gevangenis door nadat hij was veroordeeld voor het rijden onder invloed van drugs, de rechter wees hem streng terecht over het gevaar van zijn marihuanaverslaving voor de openbare veiligheid. In 2013 was er dat merkwaardige verkeersongeluk, waarbij George met meer dan 110 kilometer per uur uit zijn Range Rover was gevallen. De toedracht is nooit helemaal duidelijk geworden – zeker hem niet – al bleven een pijnlijke rug en flinke littekens hem er altijd aan herinneren.

Een deel van de problemen die George Michaels leven beheersten, lijkt zijn homoseksualiteit te zijn geweest, waarvan niet duidelijk is of hij die zelf ooit volledig accepteerde.

In 1998 werd het publiek in één klap duidelijk dat de zanger leefde met een geheim, toen een politieman in burger in L.A. constateerde dat George Michael daar ’ontuchtige handelingen’ pleegde in een openbaar mannentoilet. Behalve een boete van meer dan tachtig dollar kreeg hij ook een werkstraf van tachtig uur. Het incident ’outte’ de Griek, die juist had geprobeerd zijn seksuele voorkeur verborgen te houden. Op CNN gaf hij voor het eerst commentaar. Hij zei toen: ,,Ik wil wel kwijt dat ik er geen probleem mee heb dat mensen nu weten dat ik een relatie met een man heb. Ik heb al tien jaar geen vrouw meer gehad.’’

Hoe dan ook, en hoewel niet zo gepland, kwam George’ geheim naar buiten kort na de dood van zijn geliefde moeder. Daarover zei hij twee jaar geleden: ,,Dat was toeval maar het kwam wel goed uit zo, omdat ik er vrij zeker van ben dat ik er jaren eerder om zou zijn aangevallen door de pers en dat zou haar zeker hebben gekwetst.’’

Zijn homoseksueel-zijn zat George Michael hoog. Over de jaren dat hij er niet over sprak zei hij: ,,Ik voelde me een bedrieger. En ik vreesde dat mijn moeder bang zou zijn dat ik aids had.’’

Of hij zelf drager van het virus was? Opvallend genoeg werkte hij in 2007 mee aan een documentaire die over aids aan het maken was. Daarin vertelde hij dat hij te bang was om een test te doen. Ook sprak hij openhartig over grote liefde Anselmo, maar bij nader inzien vroeg hij filmmaker Fry zijn bijdrage uit de documentaire te halen omdat het verhaal ’te persoonlijk en te intiem zou zijn, ook voor de familie van Ansel.’

Het zou de eerste keer zijn geweest dat George Michael volledig ’open’ was over zijn mysterieuze leven dat met kerst vooralsnog even mysterieus eindigde.