Nieuws/Binnenland
3090391
Binnenland

’Ook Nederlanders hebben klompen’

Bedenker Efteling-poppen: ’Dit is belachelijk!’

TILBURG - De bedenker van de Efteling-attractie ’Carnaval Festival’, waarvan de Afrikaanse en Aziatische stereotypen worden vervangen, vindt de aanpassingen onnodig en ’belachelijk’.

Dat vertelt hij tegen Hart van Nederland. „Als ze inderdaad die poppetjes gaan aanpassen, dan zijn het geen buitenlandse poppetjes meer. Een Chinees ziet er nu eenmaal zo uit, en iemand uit bijvoorbeeld Egypte ziet er ook weer anders uit”, zegt Bert, de ontwerper, die op oude tv-beelden schilderend te zien is.

De Afrikaanse poppen met kroeshaar, schild, speer – en opvallende ring door de neus – zijn niet van deze tijd, vindt De Efteling. „De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld”, liet het attractiepark eerder weten.

Bert vindt dat onterecht. Ook de Europeanen zijn een stereotype, zegt hij. „De Nederlandse poppetjes hebben ook klompen aan, maar niet elke Nederlander loopt toch op klompen? Het is belachelijk!”

Drie miljoen

Voor het grote onderhoud gaat Carnaval Festival drie maanden dicht (van 4 maart tot en met 31 mei). In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting. De operatie kost bij elkaar 3 miljoen euro.

De Efteling benadrukt dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. „Het blijft een vrolijke rit om de wereld”, zei directeur Fons Jurgens.