Nieuws/Binnenland
3090465
Binnenland

Prachtige plaatjes van winterlandschap

Lokaal tot 9 cm sneeuw gevallen

Sneeuw bedekt Groningen.

Sneeuw bedekt Groningen.

DEN HAAG - Sneeuwval zorgt in sommige delen van het land voor een flinke witte deken. In Simpelveld (Zuid-Limburg) viel woensdag 9 centimeter sneeuw. In het zuidoosten van Drenthe, rond Emmen, viel 5 tot 8 centimeter sneeuw.

Sneeuw bedekt Groningen.

Sneeuw bedekt Groningen.

Dat meldt Weeronline. In de avond trekken winterse buien vanuit het westen over het midden van het land. Daar hangen ze rond 21.45 uur boven de provincie Utrecht.

Weerplaza meldt nog dat de sneeuwval voor ’grote verschillen’ zorgt tussen regio’s omdat ’de sneeuwzone vrij smal is’. „Inmiddels is het in ongeveer de helft van het land wit.”

Sneeuwpoppen

In de nacht naar donderdag trekt het zwaartepunt van de neerslag naar verwachting naar het noorden. Hier zijn ook donderdag nog perioden met lichte sneeuwval en natte sneeuw.

In het hele land is kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het regionaal nevelig of mistig worden, waarschuwt Weeronline.

Woensdagavond genieten steeds meer mensen van de sneeuwpret. De eerste sneeuwpoppen zijn in de maak.

Lezers van De Telegraaf sturen foto’s van verschillende sneeuwpoppen, waaronder deze in Oldenzaal.

Lezers van De Telegraaf sturen foto’s van verschillende sneeuwpoppen, waaronder deze in Oldenzaal.

Het winterweer brengt niet enkel sneeuwpret met zich mee. Her en der zijn er ongelukken of is er sprake van blikschade, zoals op de N33 bij Holwierde. Daar gleed een auto van de weg. Omstanders en brandweerlieden hielpen.

Hoongelach op Twitter

Aanvankelijk werd gewaarschuwd voor een zware avondspits, maar rond 18.00 uur bleek de situatie op de weg nog allesbehalve zorgelijk. Op dat moment was op veel plekken nog nauwelijks sneeuw gevallen.