Nieuws/Binnenland
3090770
Binnenland

Vrouw of minderheid krijgt voorrang

Blanke man verdwijnt uit straatbeeld Rotterdam

Het straatnaambordje van zeeheld Witte de With.

Het straatnaambordje van zeeheld Witte de With.

Rotterdam - Nieuwe straten in Rotterdam krijgen voortaan een naam vernoemd naar vrouwen of minderheden. Zo verdwijnt de ’blanke man’ langzaam uit het straatnamenbeeld.

Het straatnaambordje van zeeheld Witte de With.

Het straatnaambordje van zeeheld Witte de With.

Bijna een jaar nadat D66, gesteund door GroenLinks, NIDA, SP en de PvdA, een initiatiefvoorstel daarvoor had ingediend, laat het Rotterdamse college van B en W weten het voorstel te omarmen.

„Om invulling te geven aan meer culturele diversiteit wordt in de beleidsregels opgenomen dat bij persoonsvernoemingen het toekennen van namen van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving de voorkeur verdient. Diversiteit staat hierbij voorop”, laat verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga in een schrijven weten aan de gemeenteraad.

Aan de straatnamencommissie is de nieuwe koers doorgegeven. Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de dominantie van de ’blanke mannen in straatnamen’.

’Past niet bij Rotterdam’

D66-raadslid Nadia Arsieni diende het voorstel in en is blij dat het wordt overgenomen door het stadsbestuur. „Uit een steekproef bleek dat een groot aantal van de straten is vernoemd naar mannen van westerse afkomst. Dat past niet in het Rotterdam van nu.”