Nieuws/Buitenland
3090918
Buitenland

Moslimprotest tegen sportschoen Nike

BEAVERTON - De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen.

Volgens Saiqa Noreen is het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee „wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil.” Noreen wil dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze „agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah.

Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. „Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus.”

De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

In dit artikel stond oorspronkelijk dat Nike de schoenen heeft teruggehaald. Die informatie had De Telegraaf op foutieve wijze van het Algemeen Nederlands Persbureau verkregen en overgenomen.