Nieuws/Binnenland
3091088
Binnenland

Bejaarde op scootmobiel aangereden, bestuurder rijdt door

Glijpartijen door ijzel en opnieuw sneeuw op komst

In de Haagse wijk Ypenburg is het spekglad door ijzel.

In de Haagse wijk Ypenburg is het spekglad door ijzel.

Amsterdam - Donderdagochtend kan het in het hele land glad zijn door sneeuw of bevriezing van natte wegen. Op de Nederlandse wegen heeft de gladheid donderdagochtend overal in het land gezorgd voor aanrijdingen. Ook voor fietsers is het oppassen geblazen.

In de Haagse wijk Ypenburg is het spekglad door ijzel.

In de Haagse wijk Ypenburg is het spekglad door ijzel.

Scholieren en andere fietsers gingen donderdagochtend onderuit. In de Haagse wijk Ypenburg was het spekglad (foto).

Ook werd een man in Breda op zijn scootmobiel aangereden op een kruising. De automobilist is na het ongeluk doorgereden. De politie is een zoektocht gestart naar de bestuurder. De bejaarde man is nagekeken door ambulancepersoneel.

In het Noord-Brabantse Lierop kwam een persoon om na een ongeluk tussen een vrachtwagen en een auto. De vrachtwagen zou op de verkeerde weghelft zijn beland. Een tegemoet rijdende automobilist wist het gevaarte niet meer te ontwijken en overleed later in het ziekenhuis. De politie doet verder onderzoek naar het ongeval.

Het slachtoffer overleed later aan zware verwondingen.

Het slachtoffer overleed later aan zware verwondingen.

Ook waren er veel kop-staartbotsingen In Den Haag en auto’s die door de gladheid van de weg raakten. Op de A12, Den Haag richting Utrecht, botsten op de afrit Zoetermeer-Centrum tientallen auto’s op elkaar, meldden de politie en de ANWB. „Zeker drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht”, aldus een politiewoordvoerder. De afrit Zoetermeer-Centrum op de A12, Den Haag-Utrecht, blijft nog een groot deel van de ochtend afgesloten na een kettingbotsing.

Het KNMI heeft code geel afgekondigd. In het noorden en westen kan er (natte) sneeuw en regen vallen. Het wordt 2-3 graden. Komende nacht volgt vanuit het zuiden opnieuw sneeuw.

Het verkeer in de ochtendspits moet rekening houden met hinder door de winterse omstandigheden. Volgens de ANWB staan er in Nederland rond de 140 files met een totale lengte van 655 kilometer.

Vooral rond Den Haag waren er veel kop-staartbotsingen en auto’s die door de gladheid van de weg raakten. Op de A12, Den Haag richting Utrecht, botsten bij Zoetermeer diverse auto’s op elkaar, meldde de ANWB.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om de snelheid aan te passen en afstand te houden. De gladheid is heel plaatselijk. „Sinds woensdag 19.00 uur is in het land ruim 5,2 zout miljoen zout gestrooid”, aldus een woordvoerster. Volgens haar is het overigens niet een heel erg drukke ochtendspits.

Lees verder onder de tweet

Door de sneeuwval kan het door platgereden sneeuw spekglad zijn. In het noorden en westen valt donderdagochtend (natte) sneeuw en regen waardoor de gladheid nog kan toenemen, zo meldt Weeronline.

In Zeeland en Brabant komt plaatselijk dichte mist voor. ’s Middags is het wisselend bewolkt met regelmatig ruimte voor de zon.

Opnieuw sneeuw

In de avonduren neemt de bewolking geleidelijk toe en in de nacht trekt een sneeuwfront het land binnen. Vrijdagochtend trekt de sneeuw naar het noordoosten.