Nieuws/Binnenland
30914
Binnenland

Rust, reinheid en regelmaat of overleggen met je kleuter?

Een uitgerust kind geniet het meest

— We zijn er bijna. De sinterklaasgedichten, surprises en ’heb ik wel alle cadeautjes van het verlanglijstje’ lijken alweer in een grijs verleden te liggen, de kerstboom is al een flink aantal naalden kwijt. Restanten van het kerstdiner hebben de kliko gevonden en de lege flessen de glasbak. De afwasmachine draait en het tafelkleed dat er zo beeldig uitzag op kerstavond is niet meer te redden. Eigenlijk is het wel mooi geweest.

Selma voedt dochter Novi ’zachtaardig’ op: er wordt niet gestraft, maar overlegd.

Selma voedt dochter Novi ’zachtaardig’ op: er wordt niet gestraft, maar overlegd.

Selma voedt dochter Novi ’zachtaardig’ op: er wordt niet gestraft, maar overlegd.

Selma voedt dochter Novi ’zachtaardig’ op: er wordt niet gestraft, maar overlegd.

We zijn er bijna. De sinterklaasgedichten, surprises en ’heb ik wel alle cadeautjes van het verlanglijstje’ lijken alweer in een grijs verleden te liggen, de kerstboom is al een flink aantal naalden kwijt. Restanten van het kerstdiner hebben de kliko gevonden en de lege flessen de glasbak. De afwasmachine draait en het tafelkleed dat er zo beeldig uitzag op kerstavond is niet meer te redden. Eigenlijk is het wel mooi geweest.

Het hele gezin is uit het ritme en de kinderen zijn inmiddels bloedsacherijnig door gebrek aan slaap. Maar we moeten nog één weekend: oud en nieuw staat voor de deur. Aan opvoeddeskundige Marina van der Wal vroegen we hoe we ook deze laatste hobbel nemen. „Met rust. Voor iedereen”, zo adviseert ze.

„De paar dagen die er tussen oud en nieuw zijn, zijn precies lekker om weer even in dat oude ritme terug te komen. Voordeel is dat veel ouders op de dagen tussen kerst en Oud en Nieuw vrij zijn. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook een valkuil want niet alleen jouw kinderen zijn moe. Jij kunt ook zelf op je tandvlees lopen, zo aan het eind van het jaar.”

Over oud en nieuw is vanuit pedagogische hoek al veel gemeld: kinderen wel op laten blijven of juist naar bed. En haal je ze er dan uit, of laat je zo door het geknal en geknetter heen slapen? En wat als je ze wél probeert te wekken en ze hun warme, veilige en vertrouwde bedje uit willen?

Sterretjes

Marina: „Zeker kinderen tot een jaar of vier zullen weinig of niets hebben met het oud en nieuw gebeuren. Sterretjes afsteken na het eten (let op: er bestaat geen koud vuur, ook sterretjes worden heet!) is dan al vaak prima. Mijn advies: laat ze lekker slapen! Vanaf een jaar of vier wordt het anders.”

„En dan verschilt het nog per kind: het ene kind is heel makkelijk wakker te krijgen en staat bij het minste of geringste al naast het bedje; klaar voor het volgende feest. Maar heb je een kind dat diep slaapt? Lekker laten liggen. En zorg er voor dat er – als de rest van de feestgangers de straat op gaan – altijd iemand thuis blijft bij de slapende kinderen (en de kaarsen). Kinderen die graag oud en nieuw vieren haal je gewoon uit hun bed.”

Marina’s vaste hand van opvoeden staat recht tegenover die van Selma Ogterop (36), zij is voorstander van ’zachtaardig ouderschap’, waarin kinderen min of meer de regels bepalen. Dat kan wel eens problemen opleveren. „We zaten eens een huisje met vrienden en gingen ergens eten. De kinderen mochten ondertussen in de ballenbak spelen. Mijn dochter Novi (6) wilde haar maillot uit. Ik vond dat geen goed idee. Ze bleef maar doorzeuren.”

Boos

„Uiteindelijk werd ze zo boos op me dat ze me in mijn gezicht sloeg. Ik snapte dat, ze was al doorgedraaid door alle drukte. En de maillot was glad. Ik heb haar laten weten dat ze mij pijn had gedaan. De volgende ochtend kwam ze uit zichzelf naar me toe om haar excuses aan te bieden. Ik legde toen nogmaals uit dat ze me pijn had gedaan, dat ik uit dat ik verdrietig was dat ze me had geslagen, maar ook dat ik het mooi vond dat ze er zelf op terugkwam.”

Dochter Novi gaat slapen wanneer zij daar zelf zin in heeft. „Ze moet al de hele dag zoveel op school. In de avond ziet ze spulletjes in de kamer die ze leuk vindt. Soms blijft ze te lang spelen. Als ze de ochtend erna nog moe is, leg ik uit dat het komt omdat ze te laat is gaan slapen. Zo proberen we alles steeds uit te leggen in de hoop dat ze daar zelf van leert.”

Zachte hand

Is dat de toekomst van opvoeden? Gaan we 2017 in met ’zachte hand’? Marina van der Wal denkt van niet. „Ondanks de verleiding om een gat in de dag te slapen en de kinderen op de achtergrond van het ene kinderkanaal naar het andere te horen zappen is het verstandig om regelmaat te houden: met elkaar ontbijten, met elkaar het ‘tussen-de-middag-broodje-eten en ook op tijd de avondmaaltijd.”

„Je merkt aan kinderen dat ze heel snel in hun oude vertrouwde regelmaat terug vallen als je deze aanbiedt; ze hebben er uiteindelijk ook grote behoefte aan. Voordeel voor jou is dat je met deze investering kinderen hebt die een stuk minder sacherijnig zijn, elkaar niet naar het leven staan en wellicht ook zo maar bereid zijn om gezellig een spelletje te mens-erger-je-nieten.”