Nieuws/Binnenland
3092715
Binnenland

Eis: 20 jaar cel voor riviermoord

Nederlander liet zijn vrouw laveloos achter bij snelstromende rivier

LELYSTAD - Voor het vermoorden van zijn vriendin in Suriname is tegen een 37-jarige man uit Amsterdam twintig jaar cel geëist. Hij liet de vrouw uit Almere laveloos achter op een muurtje langs de snelstromende Surinamerivier. Ze viel erin of is door hem geduwd, zo denkt het Openbaar ministerie (OM).

„Alle handelingen waren er op gericht dat het slachtoffer zou overlijden zodat daarna de levensverzekering geïncasseerd kon worden”, zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Lelystad. Sharied S. was op vakantie in Paramaribo met zijn 29-jarige vriendin uit Almere toen zij in de nacht van 26 juni 2015 in de Surinamerivier verdween. Haar lichaam werd drie dagen later langs de oever gevonden.

In mei dat jaar had de vrouw een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter waarde van 300.000 euro. Twee weken voor haar dood wijzigde ze, na aandringen van S., de naam van de begunstigde in die van de verdachte.

De politie in Suriname ging uit van een ongeval, maar de kwestie rond de levensverzekering wekte argwaan. Tegen meerdere getuigen zinspeelde hij voor vertrek naar Suriname op het verdwijnen van de vrouw, zei de officier. En vlak voor haar overlijden verzamelde de verdachte alle inlogcodes van zijn vriendin. Krap een maand na haar dood poogde S. al het verzekeringsgeld uitgekeerd te krijgen.

De doodsoorzaak van de vrouw staat niet vast, maar toch acht de aanklager moord bewezen. Hij kocht rum met haar en liet de vrouw in hulpeloze toestand achter bij de rivier. „Welke waanzin of geldzucht kan leiden tot dit feit? Uit puur financieel gewin werd de vrouw om het leven gebracht”, zei de officier van justitie.

Al voor haar dood werd het slachtoffer financieel uitgeknepen door S., meent het OM. Ook hield hij er meerdere relaties op na. Terwijl hij met zijn vriendin in Suriname was, zocht hij online met een andere vriendin meubels uit om te gaan samenwonen.

De verdachte ontkent stellig dat hij het slachtoffer dronken voerde en om het leven bracht. Hij hield van haar en dit was een noodlottig ongeval, zeiden zijn raadslieden.

Vonnis op 28 februari.