Nieuws/Binnenland
3095604
Binnenland

Twentse ondernemer schoot wolf dood: ’Kon niet anders’

Hengelo - Hij is er nog steeds een beetje ondersteboven van, de Nederlandse jager die in Duitsland een wolf doodschoot en sindsdien door de justitiële instantie van het land wordt vervolgd. Het gaat hierbij om een in Twente bekende ondernemer, die al zeker tientallen jaren op wild jaagt. Naar eigen zeggen handelde hij uit noodweer. „Er zat niks anders op”, verzucht de 68-jarige man. „Zo’n beest bijt zó een hond dood, ook een grote. Dat beseffen heel veel mensen niet, maar het is wel waar.”

Het jachtincident vond op zaterdag 19 januari plaats. De gefortuneerde Nederlander was met enkele tientallen jagers en drijvers iets ten zuiden van Berlijn op jacht in de uitgestrekte bossen aldaar. Toen de wolf opdook, beet het dier volgens de jagers meerdere jachthonden.

Inmiddels loopt er een officieel strafrechtelijk onderzoek tegen de schutter. Zelf hoopt de geschrokken Tukker dat het juridische getouwtrek met een sisser afloopt, omdat hij de jachthonden juist wilde beschermen tegen de agressieve wolf. „Er werden drie honden van ons aangevallen.” Een waarschuwingsschot in de lucht en schreeuwen hielp niet meer, beschrijft hij de plotse gebeurtenis. „Wat moet je dan? Een hond laten doodbijten? Ik dacht het niet.”

Commotie

Met één gericht schot velde hij de viervoeter. Hierna werden de autoriteiten gewaarschuwd en brak er behoorlijk wat commotie los. Het doodschieten van het roofdier wordt door vele Duitsers als ronduit schandalig beschouwd, zo licht zijn Duitse advocaat dr. Heiko Granzin toe. „De mensen die op het land wonen, zijn meestal tegen. Jagers, boeren en dergelijke willen geen wolf. Mensen die in een stad wonen, vinden de wolf geweldig. En in de stad worden de beslissingen genomen.”

De jurist zegt te worden bedreigd door radicale dierenliefhebbers, die hem op de korrel willen nemen. „Het doden van een wolf kan – in theorie – zelfs met een vrijheidsontneming worden bestraft. En dát is ook precies de aanklacht, dus dat hij de wolf pardoes heeft doodgeschoten. Wij vinden echter dat het noodweer was.”