Nieuws/Binnenland
3097273
Binnenland

Ondergedoken vrouw (89) naar gesloten afdeling gebracht, zoon opgepakt

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Wormer - André de Vries, de zoon van de 89-jarige Lucie Pot-Ossendrijver uit Wormer, is donderdagavond opgepakt. De man wordt vermoedelijk verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Behalve de zoon zijn er nog een man en een vrouw opgepakt. Wie dat zijn, kan de politie niet zeggen. Mevrouw Pot-Ossendrijver, voor wie door een rechter is beslist dat ze naar een gesloten afdeling moet, verbleef sinds dinsdag op een schuiladres. De vrouw is nu alsnog naar een zorginstelling gebracht.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De huisarts, een klinisch psycholoog en thuiszorg vonden het niet nodig de vrouw uit haar woning te halen, maar die zijn door de rechter niet gehoord. Waarom, is onduidelijk, schreef het Noordhollands Dagblad.

Tot dinsdag verbleef de 89-jarige Pot-Ossendrijver nog in haar eigen woning in Wormer. Nu was ze samen met haar zoon André de Vries ’uit logeren gegaan’ om zo te voorkomen dat ze naar een gesloten afdeling zou worden gebracht. Voor mevrouw Pot een machtiging is afgegeven voor gedwongen opname in een gesloten afdeling. Donderdag liep die af. Haar poging om onder te duiken leverde niets op: de politie wist het schuiladres te achterhalen.

Traumatisch oorlogsverleden

Mevrouw Pot-Ossendrijver heeft een traumatisch oorlogsverleden en een gesloten inrichting is voor haar een gevoelig onderwerp. Ze heeft in de oorlog haar moeder en haar broertje verloren en verbleef op veel onderduikadressen.

Dementie

In 2015 kreeg mevrouw Pot-Ossendrijver de diagnose dementie. Daarna volgde onenigheid over de zorg: de ene zoon woont bij haar in en zorgt voor haar, de andere zoon, die in Zeeland woont, wil dat de vrouw wordt opgenomen in een instelling. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.