Nieuws/Binnenland
3097649
Binnenland

’Ongeval Flipjes Toertocht schuld bestuurder’

ARNHEM - Het ongeluk tijdens Flipjes Toertocht in 2017 waardoor een 41-jarige Nijmeegse wielrenster overleed, is de schuld van een 20-jarige automobilist uit Lienden. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), bleek vrijdag in de rechtbank in Arnhem. Het OM eiste 120 uur werkstraf tegen de man, plus een rijverbod van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk.

Flipjes Toertocht kwam 22 juli 2017 door het Betuwse dorp Lienden. De man reed daar een wegversmalling in, toen een groep wielrenners hem al tegemoet kwam. Slalommend door de wegversmalling ging zijn aanhanger slingeren en bleef er geen ruimte over voor de wielrenners. Die remden en klapten op elkaar, waarbij de Nijmeegse tegen de aanhanger knalde. De vrouw overleed later in het ziekenhuis.

Volgens de aanklager nam de man veel te grote risico’s, door nog gauw even de wegversmalling in te rijden. De Liendenaar stelde, tot zichtbare ergernis van nabestaanden en slachtoffers, dat hij goed had aangegeven dat hij de slalom in ging rijden en erop had gerekend dat de fietsers ruimte voor hem zouden maken.

’Aan wielrenners te wijten’

De advocaat van de Betuwnaar vindt niet dat zijn cliënt schuld heeft. Hij suggereerde dat het ongeval aan de wielrenners zelf te wijten was, omdat zij met hoge snelheid dicht op elkaar fietsten en niet remden. Zelfs als dat juridisch enig hout snijdt, vindt de familie nog dat de man zijn aanhangcombinatie van zes ton had moeten remmen. Dan was hun Nijmeegse er nog.

De rechtbank doet uitspraak op 15 februari.