Nieuws/Buitenland
3097664
Buitenland

Sea Watch 3 mag niet weg uit Catania

Het omstreden schip de Sea-Watch 3 mag de Siciliaanse haven Catania voorlopig niet uitvaren.

Het omstreden schip de Sea-Watch 3 mag de Siciliaanse haven Catania voorlopig niet uitvaren.

ROME - De Sea Watch 3 moet voorlopig blijven in de haven van de Siciliaanse stad Catania. Inspecteurs van de kustwacht van Catania hebben een technische controle gedaan om te kijken of het schip voldoet aan de normen. De Italiaanse kustwacht liet in een persverklaring weten dat Nederland daarover is ingelicht, omdat de Sea Watch 3, overigens als plezierjacht, in Nederland is geregistreerd.

Het omstreden schip de Sea-Watch 3 mag de Siciliaanse haven Catania voorlopig niet uitvaren.

Het omstreden schip de Sea-Watch 3 mag de Siciliaanse haven Catania voorlopig niet uitvaren.

Tijdens de controle bleek dat het schip, aldus de Italiaanse kustwacht, niet voldoet aan de veiligheidsnormen en milieueisen van de zee. De kustwacht meldde verder dat de overschrijding van de normen van het schip met een interventie van zowel Nederland als specialisten van de Italiaanse kustwacht samen moet worden opgelost. Zolang dat niet is gebeurd moet de Sea Watch 3 in Catania blijven.

Het schip was daar gisteren aangekomen en heeft er 47 immigranten afgezet, nadat duidelijk werd dat een aantal landen zich bereid verklaarde om de immigranten op te nemen. Daar was Nederland niet bij.

Technisch excuus gezocht

De bemanning van Sea Watch 3 stelt dat de autoriteiten onder politieke druk een technisch excuus hebben gezocht om de hulp van migranten in nood in de Middellandse Zee te stoppen. De Italiaanse minister van Transport en Infrastructuur Danilo Toninelli verklaarde op zijn beurt dat Sea Watch 3 als plezierboot is geregistreerd en niet als boot die acties voert om migranten in zee op te pikken. De bewindsman vroeg zich verder af waarom de Nederlandse regering er geen moeite mee heeft dat een schip van een Duitse NGO dat heen- en weer vaart zonder de regels te respecteren onder de Nederlandse vlag vaart.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil ondertussen dat de schepen van de NGO’s, zoals de Sea Watch 3, niet meer in Italiaans vaarwater kunnen komen. Volgens Salvini zijn ze offensief en veroorzaken ze letsel aan de vrede, de orde en veiligheid van de staat. Om dit te bereiken wil hij met patrouilles een blokkade opwerpen om de grens van Italië te beschermen.

Juridisch haalbaar om de schepen te verbieden?

Het is nog niet zeker of het Salvini lukt om dit door te voeren. Zijn eigen regeringspartij Lega staat pal achter hem. Maar de coalitiepartij Vijf Sterrenbeweging is hierover verdeeld. Ook de president van Italië, Sergio Mattarella, moet hier nog zijn handtekening onder zetten. De vraag is ook of het juridisch haalbaar is om de NGO schepen te verbieden om in Italiaans vaarwater te komen. De rechten van schepen zijn in december 1982 in Montego Bay, in Jamaica, vastgelegd. Daarin staat echter ook, in artikel 17, hert verbod van doorgang in het geval van „laden of lossen van materialen, valuta of mensen die in strijd zijn met de wetten en douane- en immigratievoorschriften die in de kuststaat van kracht zijn en iedere andere activiteit die niet direct betrekking heeft op haar doorgang.” Daar zal Salvini zeker een beroep op doen.