Nieuws/Buitenland
3098236
Buitenland

Kremlin laakt Amerikaans opzeggen INF-verdrag

MOSKOU - Het Kremlin vindt dat het vrijdag opzeggen van een ontwapeningsverdrag door de VS, de onwil van de Amerikanen illustreert om naar Rusland te luisteren. „De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten en willen niet naar onze argumenten luisteren”, zei een woordvoerder van de Russische regering vrijdag kort voor de verwachte opzegging van het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF).

Het oorspronkelijke INF-verdrag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat hij wil ophouden met dit akkoord, omdat Rusland het zou schenden. Poetin heeft dat weersproken.

In het INF-verdrag stellen Moskou en Washington dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, ontmantelen en vernietigen. Het verdrag staat ook geen proeven met dergelijke wapens toe. Daar zouden de twee ondertekenaars zich niet aan houden.