Nieuws/Binnenland
3100210
Binnenland

Omstanders staan hulpdiensten in de weg

Meer varkens dan gedacht in brandende stallen Biezenmortel

BIEZENMORTEL - In de stallen van de varkenshouderij in Biezenmortel (Noord-Brabant) waar vrijdag brand uitbrak, zijn 3000 varkens aanwezig, meldt de gemeente Haaren. De brand in de drie stallen is nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer schatte het aantal varkens eerder op vrijdag nog op duizend.

Hoeveel dieren zijn overleden als gevolg van de brand is nog niet duidelijk.

De brand in de boerderij aan de Winkelsestraat woedt in aan elkaar geschakelde stallen, waarvan er drie als verloren moeten worden beschouwd. Het bestrijden van de brand is in volle gang en is erop gericht te voorkomen dat de brand overslaat naar de vierde stal.

De rookontwikkeling is heftig en de rook hangt laag vanwege mist en motregen. Vooralsnog zijn er geen asbestdeeltjes waargenomen. Mensen die in het gebied wonen wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. De rook was in de verre omtrek te zien.

Hinder

Op Facebook meldt een agent dat hulpdiensten door omstanders gehinderd werden, terwijl de omgeving duidelijk was afgezet. „Helaas snappen veel mensen nog steeds het nut van ons AFZETlint niet. Dit hangt er met de bedoeling dat u dat NIET passeert.” De politie roept omstanders op ’voor hun eigen veiligheid’ een andere route te nemen. „Nu konden de hulpverleners (nota bene met zwaailicht en sirene aan) niet direct door rijden om op hun bestemming te komen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”