Nieuws/Buitenland
3101218
Buitenland

Orang-oetan maakt door hek heen baby met buurman

Kleine Padma met zijn mama.

Kleine Padma met zijn mama.

Bazel - Verzorgers waren nogal verrast toen de uitslag van een dna-test in een dierentuin in de Zwitserse stad Bazel bekend werd. Daar bleek de mannetjes orang-oetan die het verblijf deelt met de kersverse mama orang-oetan, niet de vader te zijn van de kleine Padma. De buurman, die naast het stel in een ander hok verblijft, is daarentegen wel de vader. En dat is best knap als je er vanuit gaat dat er tussen de verblijven een groot hek staat.

Kleine Padma met zijn mama.

Kleine Padma met zijn mama.

De verzorgers van de orang-oetans namen na de geboorte een dna-staaltje af, omdat de dieren deel uitmaken van een kweekprogramma. Tot hun grote verbazing bleek het 14-jarige mannetje Budi dat in hetzelfde verblijf zit als haar moeder Maja (11), niet de vader te zijn. Dat meldt de dierentuin op zijn website.

Het 18-jarige mannetje Vendel, dat naast het stel verblijft, is wél de vader. Maja en Vendel hebben een manier gevonden om ondanks het hek voor nageslacht te zorgen. Hoe de dieren dat voor elkaar hebben gekregen, is nog niet bekend.

Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de dierentuin van Bazel.

Verklaring

Vendel is een alfa-mannetje en uitgerust met ’cheek pads’. Dat zijn donkerkleurige wangen met daarop een soort roodkleurige baard. Volgens de verzorgers vinden vrouwtjes orang-oetans dat heel erg aantrekkelijk. Het is dus niet heel gek dat Maja voor de buurman is gevallen.