Nieuws/Buitenland

Liveblog met foto’s, video’s en ander nieuws over het kosmische fenomeen

Zonsverduistering in VS

1 / 2

SALEM - In de Verenigde Staten was vandaag een zonsverduistering te zien. Scroll door dit liveblog om de hoogtepunten van de eclips te bekijken.

1 / 2

Van onze redactie buitenland

In de staat Oregon aan de Westkust verdween de zon als eerste achter de maan. Het fenomeen ’bewoog’ daarna langzaam richting het oosten. De staat South-Carolina aan de Oostkust was als laatste aan de beurt. Daar was de verduistering rond 20.46 uur op zijn hoogtepunt.

Klik hier om het liveblog via uw telefoon of tablet te volgen.Zonsverduisteringen zijn een kosmisch gelukje. De mensheid leeft toevallig net in een periode dat de zon en de maan even groot lijken aan de hemel, waardoor de laatste de eerste perfect kan bedekken. In werkelijkheid is de zon vele malen groter dan de maan, maar ze lijken even groot, omdat onze ster veel verder van de aarde is verwijderd dan onze satelliet.

De maan beweegt langzaam van de aarde af, waardoor zonsverduisteringen over een paar miljoen jaar niet meer mogelijk zijn. Dan is de maan namelijk optisch te klein om de zon nog in zijn geheel te verduisteren.