Nieuws/Buitenland
31038
Buitenland

Brexit nu ook Franse straat

BEAUCAIRE - Het Zuid-Franse stadje Beaucaire eert het Britse initiatief de Europese Unie te verlaten (brexit) met een straatnaam, de rue du Brexit. Franse media meldden dinsdag dat de gemeenteraad hier in grote meerderheid toe heeft besloten.

De burgemeester van Beaucaire, Julien Sanchez (33), is een prominent lid van het Front National (FN). Dat nationalistische front ijvert voor het afscheid van de EU en van de euro, voor protectionisme en tegen immigratie. Volgens Sanchez drukt de gemeente zo haar respect uit voor „het besluit van het soevereine Britse volk” om uit de EU te stappen.

Straat op bedrijventerrein

De burgemeester stelde zijn tegenstanders op de radio gerust met de mededeling dat de straat in een industrie- en bedrijvenzone ligt en niemand er aanstoot aan hoeft te nemen. Sommigen merkten verbaasd op dat de Brexitstraat een ruim 300 meter lange rondweg is die nergens naartoe leidt. Bovendien ligt Brexitstraat ingeklemd tussen straten die naar grondleggers van de EU zijn genoemd, de rue Robert Schumann (1886-1963) en de avenue Jean Monnet (1888-1979).

FN-leidster Marine Le Pen heeft aangekondigd dat zij net als de Britten ook een referendum over lidmaatschap van de EU houdt als ze komend jaar tot president wordt gekozen.