Nieuws/Binnenland
31039
Binnenland

Leidse IS-strijder ontsnapt aan kalifaat

Reda Nidalha

Reda Nidalha

Leiden - De bekende Nederlandse IS-strijder Reda Nidalha uit Leiden is ontsnapt uit Syrië. Hij zit nu in een Turkse gevangenis en hoopt snel te worden uitgeleverd aan Nederland om te worden berecht voor terrorisme. Zijn vader Mohammed is blij, maar ook boos dat Nederland niet meer heeft gedaan om zijn zoon te redden uit Syrië.

Reda Nidalha

Reda Nidalha

Ook een andere Nederlander die het land vanuit Syrië probeerde binnen te komen, is in Turkije opgepakt. Beide mannen zitten vast.

De 22-jarige Reda Nidalha ontsnapte eerder dit jaar aan IS en leverde zichzelf uit aan het Vrije Syrische Leger in een ander deel van het door oorlog verscheurde land. Maandenlang zat hij vast in een soort heropvoedingskamp, niet ver de van de Turkse grens.

De oud-strijder dook op in een documentaire van de BBC, waarin hij vertelde dat IS „mensen vermoordt alsof het niets is”. Hij kreeg spijt van zijn reis, maar het kalifaat zou hem met de dood hebben bedreigd als hij zou proberen te ontsnappen. Toch deed hij dat.

Ophalen

Zijn vader probeerde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zover te krijgen dat ze zijn zoon zouden ophalen uit het kamp, maar de regering stak geen vinger uit. Het ministerie vond dat Reda zelf maar de grens met Turkije over moest steken om zich te melden. Dat is inmiddels gebeurd. Reda is over de muur van het kamp geklommen en naar de grens gerend.

Zijn vader Mohammed Nidalha is blij dat zijn zoon inmiddels relatief veilig is. ,,Maar ik ben er ontevreden over dat wij alles zelf moesten regelen. Ik ga mijn best doen dat hij zo snel mogelijk naar Nederland komt. Het is nog niet duidelijk of dat gaat gebeuren. Hij heeft last van zijn maag door de stress.’’

In Nederland berechten

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat Nederland ernaar streeft om Reda en de andere Nederlandse oud-strijder uit Turkije hierheen te halen om hem hier te berechten. Er is contact met hen.

Vader Mohamed Nidalha tijdens een interview over de situatie van zijn zoon Reda.

Vader Mohamed Nidalha tijdens een interview over de situatie van zijn zoon Reda.