Nieuws/Binnenland
31068
Binnenland

Ronald de Boer, Aad de Mos en Kenneth Perez laten hun licht schijnen over het voetbaljaar 2016

’Feyenoord houdt het vol’

In de laatste dagen van 2016 kijkt TELESPORT met de voetbalanalytici Ronald de Boer, Aad de Mos en Kenneth Perez terug op het voorbije voetbaljaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, welke spelers sprongen eruit en wat zijn de verwachtingen voor 2017?

Hoogtepunt van voetbaljaar 2016

Ronald de Boer: „De climax van het seizoen 2015/2016 op 8 mei. Niemand had verwacht dat PSV nog kampioen zou worden. Als je vooraf een scenario had moeten schrijven voor die laatste dag, dan had je het op deze manier gedaan. Tot de laatste seconde had Ajax zichzelf met één goal kampioen gemaakt, maar uiteindelijk viel die treffer toch niet.”

Aad de Mos: „Voor mij is dat het goede voetbal van FC Utrecht. Dat sneeuwt wel eens onder, omdat ze als vijfde of zesde eindigen, maar ze hebben een goede trainer die een vernieuwer van het voetbal is. Erik ten Hag heeft beroepshalve bij Bayern München in de keuken kunnen kijken en daar goede dingen uitgehaald, waarmee hij de Hollandse stijl heeft verbeterd.”

Kenneth Perez: „Het meest bijzondere moment vind ik de ontknoping van het kampioenschap. Dat het zo ongelooflijk verrassend was. Iedereen, ik incluis, ging ervan uit dat Ajax dit nooit meer kon weggeven. Dat stond ik toen ook bij De Graafschap te vertellen (als analyticus voor Fox, red.). Toen ik vervolgens doorreed naar Zwolle voor PEC-PSV en we hoorden en zagen wat er allemaal gebeurde, dat was óngelooflijk. Wij liepen na afloop het veld op en je zag gewoon het ongeloof bij de PSV’ers zelf: dit kán toch niet?”

Dieptepunt van voetbaljaar 2016

Ronald de Boer: „Het verlies van Johan Cruijff. Ik kende hem persoonlijk een beetje en het is altijd heel verdrietig als je iemand die je kent kwijtraakt. Maar daarnaast is het voor het hele Nederlandse voetbal een enorm verlies geweest, dat zo’n icoon ons is ontvallen.”

Aad de Mos: „Dat is voor mij het overlijden van Johan Cruijff. Dat heeft veel losgemaakt bij me en dat doet het nog steeds. Cruijff is mijn leermeester geweest en heeft aan de wieg van mijn trainerscarrière gestaan. Ik dacht dat ik al veel van voetbal wist tot ik Cruijff tegenkwam. De jaren dat ik met hem heb samengewerkt zijn één grote cursus geweest, waar ik altijd de vruchten van heb geplukt.”

Kenneth Perez: „Dat het Nederlands elftal ontbrak op het EK, na een kwalificatiecyclus waarin bijna elk land zich kwalificeerde. Dat was echt een sportief dieptepunt, vooral omdat het nog nooit zo makkelijk is geweest om erbij te zijn.”

Grootste sensatie van voetbaljaar 2016

Ronald de Boer: „Voor mij is dat de prestatie van PSV in de Champions League. Hoe dicht ze bij een plek in de kwartfinales zijn geweest tegen de latere finalist Atletico Madrid. Het was al heel knap dat ze de achtste finales haalden, het was voor het eerst in negen seizoenen dat een Nederlandse club dat presteerde. En er had misschien nog meer in gezeten, als die penalty van Narsingh niet op de lat was gegaan.”

Aad de Mos: „Zonder twijfel de 8e mei, de ontknoping van de Eredivisie. Voor die wedstrijd heerste er hier in Eindhoven een enorm negatieve sfeer. Iedereen had het over een verloren seizoen. En toen werden ze alsnog kampioen. Dat zijn de mooiste feestjes, als je het niet meer verwacht. Ik had gasten over de vloer en moest die middag eten halen bij de Japanner tegenover het stadion. Ik liep met mijn auto helemaal vast in de mensenmassa, die na het behalen van de titel ineens van alle kanten naar het stadion toe kwam.”

Kenneth Perez: „Als we de sensatie betrekken op een speler: Kasper Dolberg, die er out of the blue - maar dan ook écht uit het niets - was. Want bij alle namen die je overal hoorde van spelers die uit jeugdopleidingen zouden doorstromen, heb ik nooit Dolberg voorbij horen komen. Van niemand. Ook in Denemarken is iedereen stómverbaasd dat dit ineens gebeurt.”

Speler van het voetbaljaar 2016

Ronald de Boer: „Dat is voor mij Hakim Ziyech. Hij is heel belangrijk geweest voor FC Twente in een moeilijke fase van die club. En dan verwacht je dat hij de stap naar het buitenland zal maken, maar gelukkig is hij behouden voor de Eredivisie. Op basis van wat hij bij FC Twente en Ajax heeft laten zien, is hij voor mij de speler van 2016.”

Aad de Mos: „De speler van wie ik het meest van heb genoten, is Lasse Schöne. Iedereen heeft het altijd over de doelpuntenmakers, maar als trainer zou ik een speler als Schöne als eerste op het opstellingenbord zetten. Als verbindingsspeler is hij zo belangrijk voor het team.”

Kenneth Perez: „Mijn speler van het jaar is Kevin Strootman. Dat vind ik, omdat ik hem eerlijk gezegd - en ik denk met mij nog veel meer mensen - bijna had opgegeven. Ik wilde wel eens zien of en hoe hij zou terugkomen van die knieblessures. Het is dan heel knap dát je terugkomt en dan ook veel speelt bij een mooie club als AS Roma en bij het Nederlands elftal ook gewoon je ding weer doet. Niet zozeer dat hij nu dan een wereldspeler is, maar dat terugkomen gunde ik hem heel erg. Ook vanwege alle twijfel.”

Vervolg titelrace in 2017

Ronald de Boer: „Ik verwacht dat Feyenoord, Ajax en PSV heel dicht bij elkaar gaan komen. Afgelopen seizoen hebben we tot het einde een race om de prijzen van twee paarden gezien, maar ik verwacht zo’n zelfde afloop nu met drie paarden. Of het Feyenoord gaat lukken om de titel te pakken, durf ik nog niet te zeggen.”

Aad de Mos: „Ik denk dat Feyenoord het gaat volhouden. Ik geloof in de eerste landstitel sinds 1999. Ik zie wel gelijkenis met het seizoen waarin PSV kampioen werd met Wijnaldum en Depay. Die jongens hadden zich heilig voorgenomen alles opzij te zetten voor de titel en die instelling zie ik terug bij Feyenoord. Iedereen doet alles voor dat éne doel en het zit gewoon goed in de groep.”

Kenneth Perez: „Ja, Feyenoord houdt het vol. Ik denk dat ze in Rotterdam kampioen worden. Ik gun het ze heel erg. Zeker omdat ze er al sinds 1999 op wachten én vanwege de depressie die anders uitbreekt in Rotterdam en omstreken, als het nu weer niet lukt.”