Nieuws/Binnenland
31075
Binnenland

Techtrends voor komend jaar beginnen vorm te krijgen

Techbril wordt hip in 2017

AMSTERDAM - Met 2017 voor de deur is het een geschikt moment om te kijken wat het komende jaar allemaal op het vlak van tech en IT in petto heeft. Een paar trends beginnen al duidelijk vorm te krijgen.

Zo is wel duidelijk dat de revolutie rond kunstmatige intelligentie (AI) niet meer te stoppen is. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg plaatste onlangs nog een video online waarin hij zijn eigen creatie, Jarvis, liet zien. De video was deels fictief, maar het gaf aan dat het beeld van de behulpzame, pratende computer die helpt in de huishouding al gemeengoed aan het worden is.

De acceptatie van AI onder consumenten is ook groter dan ooit. Uit onderzoek van telecomgigant Ericsson blijkt dat 35 procent van de mensen wel een AI-assistent op het werk zien zitten, tegenover 24 procent van de ondervraagden die dit liever niet wil.

Wearables krijgen in het nieuwe jaar ook een nieuwe impuls, al zal de smartwatch niet meteen een grotere hit worden dan nu. Na de flop die Google Glass heet, lijken techbedrijven het weer aan te durven om met ‘slimme’ brillen te komen. Dat voorspelt marktanalysebureau App Annie. De definitie van ‘slim' is echter wel vrij rekbaar, want het bedrijf telt ook de camerabril van Snapchat-ontwikkelaar Snap hier bij. De theorie is echter dat de onder jongeren populaire app het dragen van een bril met ingebouwde gadgets acceptabel kan maken.

Ook Microsoft draagt met zijn Hololens bij aan deze ‘nieuwe’ trend. Hoewel het apparaat al in 2016 is uitgekomen voor ontwikkelaars, wordt verwacht dat hij in 2017 - samen met Microsofts augmented reality-platform Windows Holographic - breder wordt uitgerold.

Overigens lijkt deze techniek, waarbij virtuele objecten en digitale informatie in de echte wereld geprojecteerd wordt, in het komende jaar überhaupt een vlucht te nemen. De Hololens bewijst dat de technologie werkt en veel mogelijkheden biedt, terwijl het megasucces van Pokémon Go dit jaar laat zien dat gebruikers het ontzettend leuk vinden.

Tenslotte ziet Raj Samani, CTO van de Europese tak van beveiligingsbedrijf Intel Security dat er nog een grote verschuiving naar de ‘cloud' zit aan te komen. „We hebben onlangs onderzoek gedaan onder IT-topmensen bij grote bedrijven. Zo’n 80 procent van de IT-budgets blijkt in het komende jaar naar cloud computing te gaan,” aldus de technisch directeur. De focus op lokale software neemt dus drastisch af en het werken online zal een nog grotere toename kennen.

Volgens Samani zal de aansturing van delen van onze infrastructuur ook vanuit de cloud gebeuren: “Het is handig dat we onze foto’s en filmpjes online kunnen opslaan, maar er is nog zoveel meer mogelijk.” Ook nutsbedrijven schakelen over op ’de cloud’.

Dat neemt echter wel nieuwe risico’s met zich mee. „Omdat data en processen van meerdere bedrijven bij één cloud provider worden ondergebracht, kan een beveiligingslek aldaar voor alle klanten gevolgen hebben,” aldus Samani. „Daar zullen IT-managers in het komende jaar rekening mee moeten houden.”