Nieuws/Buitenland
310751
Buitenland

Amerikaanse president vergeet veiligheidsbril

Donald Trump kijkt recht de zon in tijdens eclips

Washington - Keek de Amerikaanse president Donald Trump maandag nou echt zonder de speciale eclipsbril de zon in toen de maan ervoor schoof? Het antwoord is ja.

De president keek samen met zijn vrouw Melania en hun zoon Baron naar de totale zonsverduistering vanaf het balkon van het Witte Huis, die honderdduizenden Amerikanen de afgelopen tijd in hun greep hield. Hoewel (bijna) iedereen weet dat het gevaarlijk is voor je ogen om het natuurverschijnsel zonder passende bril te aanschouwen, leek Trump dat even te zijn vergeten.

Uit het officiele rapport van het Witte Huis blijkt dat Trump tijdens het hoogtepunt van de eclips, rond 14:39 uur, direct de zon in keek. Hij sprak een toegestroomd publiek toe, waarop hij naar de hemel wees en zonder bril het spektakel bekeek. Een van zijn stafleden zou hem daarop hebben toegeschreeuwd: ’Niet kijken!’ Even later besloten de president en zijn gezin toch een beschermende bril op te zetten.

Waarom het gevaarlijk is om recht in de zon kijken tijdens een eclips? Het zonlicht kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Iemand die zonder bril de zon in kijkt, voelt overigens geen pijn omdat het netvlies geen pijngevoelige zenuwen heeft. Je merkt het pas na een paar uur, wanneer het kwaad al is geschied. Volgens Tjeerd de Faber, kinderoogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam, beschermt een gewone zonnebril (die Melania in eerste instantie droeg, red.) onvoldoende.

Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Daardoor werd het maandag midden op de dag een paar minuten pikdonker. Alleen de stralenkrans van de zon was nog te zien. Tal van Nederlanders, onder wie eclipsjager Gert Cazemier, vlogen afgelopen week naar Amerika om dat te kunnen meemaken.

Bekijk alles terug in ons liveblog (mobiele gebruikers kunnen doorklikken).