Nieuws/Binnenland
310755
Binnenland

’Armenpas’ ook naar miljonairs

De U-pas wordt verstrekt vanuit het Utrechtse stadskantoor.

De U-pas wordt verstrekt vanuit het Utrechtse stadskantoor.

Utrecht - De zogeheten voordeel U-pas voor mensen met een laag inkomen blijkt in Utrecht ook aan miljonairs te worden verstrekt. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De U-pas wordt verstrekt vanuit het Utrechtse stadskantoor.

De U-pas wordt verstrekt vanuit het Utrechtse stadskantoor.

De gratis U-pas is officieel bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Vorig jaar werd hij aan bijna 42.000 mensen uitgedeeld. De totale kosten voor programma en uitvoering zijn bijna 2,5 miljoen euro per jaar voor de gemeente Utrecht.

Het bureau Intersolve Technologies B.V. dat de U-passen verstrekt, blijkt alleen te kijken naar het inkomen en niet naar het vermogen van de aanvragers. Daardoor kunnen bijvoorbeeld miljonairs die rentenieren ook in aanmerking komen voor een pas.

VVD-raadslid Judith Tielen vindt het belachelijk: „De U-pas is bedoeld voor mensen met een minimuminkomen voor culturele en sportactiviteiten. Toch krijgen mensen die er eigenlijk geen recht op hebben, ook een pas toegestuurd. Dat is zonde van het geld!”

De VVD wil van de wethouder weten hoe dit kan en wat hij gaat doen om te zorgen dat U-passen alleen daar terechtkomen waar ze horen. Donderdag stelt de partij mondelinge vragen aan de wethouder Werk en Inkomen tijdens het vragenuurtje van de raad.

Bewust

De pas wordt niet zomaar verstrekt, die moet worden aangevraagd. De pas is dus bewust aangevraagd door sommige renteniers met een groot vermogen, die desondanks een U-pas hebben, omdat ze op papier geen jaarlijkse inkomsten hebben. Dat is niet de enige groep die ongewild gebruik kan maken van de armenpas. Ook zijn er mensen in het bestand die vroeger een uitkering hadden en automatisch nog ieder jaar een nieuwe pas krijgen, terwijl zij inmiddels meer verdienen dan de inkomensnorm. De pas wordt simpelweg verlengd. Ook gepensioneerde U-pashouders krijgen automatische verlenging, ook als hun inkomen door pensioen inmiddels boven de aanvraagnorm is van de armenpas.

Het pijnlijkste van het systeem is dat ook overleden personen nog een nieuwe pas krijgen opgestuurd, omdat de gemeente niet automatisch doorgeeft dat iemand overleden is. Dat moeten familieleden zelf doen, maar omdat de pas ééns per jaar wordt verlengd, kan het voorkomen dat erfgenamen lang na het overlijden nog een nieuwe pas krijgen.

De U-pas is officieel voor alleenstaanden uit met een inkomen van onder de 19.503 euro bruto per jaar en koppels die samen onder 28.960 bruto blijven. Volwassen pashouders krijgen tot 120 euro om vrij te besteden bij aangesloten organisaties en korting bij 300 aanbieders van bijvoorbeeld sport of cultuur.