Nieuws/Binnenland
310761
Binnenland

Heks van Kockengen voor de rechter

Utrecht - Sara G., de 58-jarige vrouw die ook wel bekendstaat als de heks van Kockengen, moet dinsdag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Dit omdat in februari van dit jaar een patiënt overleed die zij behandelde met ibogaïne. Het slachtoffer was een 49-jarige vrouw uit Zweden.

Ibogaïne is een hallucinogeen dat wordt gewonnen uit de wortels van de West-Afrikaanse plant Tabernanthe iboga. In het alternatieve circuit wordt aan dit stofje een antiverslavende werking toegeschreven.

Volgens het Openbaar Ministerie verzweeg Sara G. tegenover de vrouw dat het middel levensbedreigende bijwerkingen kon hebben. Ze zou ook onjuiste informatie hebben gegeven aan de hulpdiensten die werden gealarmeerd nadat de Zweedse onwel was geworden.

Sara G. werd opgepakt in Duitsland. Ze wordt door het OM vervolgd voor doodslag, iemand in hulpeloze toestand brengen en het toedienen van een voor de gezondheid schadelijke stof.

De zitting, die om 11.00 uur van start gaat, is nog niet inhoudelijk. Onze verslaggeefster Saskia Belleman is in de rechtbank aanwezig en twittert.