Nieuws/Binnenland
310808
Binnenland

OV-chipkaart verstrekt reisdata aan DUO

Studenten boos: privacyschending ov-kaart

UTRECHT - Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek op misbruik van de ov-kaart onmiddellijk moeten stoppen.

„Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt”, zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Daarin wordt gesteld dat reisgegevens van tientallen studenten zijn doorgespeeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op basis van dat reisgedrag zou kunnen worden bekeken of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs krijgen, terwijl ze thuis wonen.

Gepaste manier

De reisgegevens van minstens tientallen studenten zijn dit jaar door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, aan het ministerie van Onderwijs doorgespeeld. Translink erkent dat Duo sinds enige tijd „vijf à tien verzoeken” per week heeft ingediend om reisgegevens van studenten op te vragen. Die verzoeken zijn gehonoreerd. Duo kan niet precies aangeven bij hoeveel studenten hun reisgedrag op deze manier is gecontroleerd. Duo blijft erbij dat dit wel een gepaste manier is om misbruik met de uitwonendenbeurs tegen te gaan.

Het ISO, vertegenwoordiger van 35 organisaties met 700.000 aangesloten studenten, roept DUO, het ministerie van Onderwijs en OV-chipkaartbedrijf Translink studenten te compenseren „die al getroffen zijn door deze onrechtmatige maatregel.”