Nieuws/Buitenland
3109726
Buitenland

’Terreurgroep kan zich nieuw leven inblazen’

Pentagon waarschuwt voor heropleving IS

WASHINGTON - Na de aankondiging om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Defensie nu voor een mogelijke heropleving van de terroristische milities van Islamitische Staat (IS).

Zonder Amerikaanse druk zou IS „waarschijnlijk binnen zes tot twaalf maanden zichzelf nieuw leven kunnen inblazen” en een deel van zijn verloren terrein kunnen terugwinnen, zo wordt gesteld in een maandag vrijgeven rapport van het Pentagon.

In het gebied in het oosten van Syrië waar Amerikaanse troepen werden ingezet verblijven naar schatting nog 2000 IS-strijders.

De Amerikaanse president Donald Trump had de terugtrekking van ongeveer 2000 Amerikaanse soldaten uit Syrië op 19 december aangekondigd, ondanks negatieve adviezen vanuit het Pentagon en van andere ministers. Trump heeft overigens nog geen tijdschema gegeven.

Aanstaande woensdag vindt in Washington een bijeenkomst plaats van ministers van Buitenlandse Zaken van de anti-IS-coalitie. Ook de Nederlandse minister Stef Blok zal daarbij aanwezig zijn. Gastheer is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.