Nieuws/Binnenland
31104
Binnenland

Winst in finale tegen Van Gerwen mooiste moment uit zijn carrière

Van de Pas zet grootse stappen

AMSTERDAM Benito van de Pas timmert in de dartwereld aardig aan de weg. In 2016 beleefde de 23-jarige Tilburger met drie toernooizeges zijn grote doorbraak. Hij is klaar voor een van de mooiste wedstrijden uit zijn nog prille loopbaan. In de achtste finales van het WK wacht vanavond in een volgepakt Alexandra Palace niemand minder dan regerend wereldkampioen Gary Anderson. Van de Pas stippelt graag zijn eigen route uit. Na drie mislukte optredens bij het WK van de BDO maakte hij in 2014 dan ook bewust de overstap naar de prestigieuze PDC. „Ik stond stil in mijn ontwikkeling”, vond de Brabander. Zijn transfer pakte goed uit. Big Ben trekt zich makkelijk op aan het hogere niveau van tegenstanders als Michael van Gerwen en Phil Taylor. „Van partijen tegen de grote mannen word ik veel beter”, beseft hij.

Twan Bovée

Inmiddels heeft Van de Pas zijn naam redelijk gevestigd. Zo beleefde hij op 9 april jongstleden zijn finest hour. In de finale van de Players Championship in Barnsley verschalkte hij Van Gerwen in een sensationele partij. Hij maakte een 2-5 achterstand onschadelijk door drie 12-darters, zeven 180’ers en een gemiddelde van boven de 110 punten te produceren. Dat betekende zijn eerste toernooizege bij de PDC, later volgde nog twee titels. „Dat is toch wel het mooiste moment uit mijn carrière.”

Van de Pas is vooral op de vloertoernooien, zonder camera’s, een gevreesde klant. Bij de televisietoernooien wil hij nog weleens een uitglijder maken. „Maar het gaat steeds beter, ik raak gewend aan de hogere druk rond zo’n evenement.” Het gaat goed met de Nederlander. Van de Pas boekt zijn eigen toernooien, heeft inmiddels drie goede sponsors en in Engeland regelt iemand voor hem de lucratieve demonstratietoernooien. Met zijn 23 jaar is hij een van de jongste toppers, maar in zijn doen en laten oogt hij enorm volwassen. Dat resulteert in een vijftiende plek op de wereldranglijst een slordige 342.000 Britse ponden aan prijzengeld.

Er zit echter veel meer in het vat. Zelf heeft Van de Pas grootse dromen. „Ik zeg niet dat ik binnen vijf jaar wereldkampioen word, maar dat is wel het doel. Alles stap voor stap. Eerst wil ik in 2017 de top-10 halen en dat een paar jaar vasthouden. Vervolgens hopelijk deelname aan de Premier League en een uiteindelijke wereldtitel.”

De weg naar eeuwige roem is nog lang. „De afgelopen jaren beleef ik hoge pieken, maar heb ik ook nog steeds flinke dalen”, stelt hij. Maar ondanks zijn jonge leeftijd heeft Van de Pas al een bak aan ervaring opgedaan. Het is nu vooral zaak om een contanter niveau te behalen. Scorend kan hij vaak met de wereldtoppers mee, maar de ondergrens (87 of 88 gemiddeld) wordt nog te vaak opgezocht. „Mijn streven is om continu boven de 90 of 95 gemiddeld te gooien. Op die manier kan ik ook de volgende stap zetten.”

Bijna hadden de dartliefhebbers Van de Pas na de kerstdagen - mede vanwege zijn wisselvalligheid - niet eens teruggezien op het WK. Zo werd de lange darter in de eerste ronde tegen de onbekende Maleisiër Tengku Shah bijna bevangen door de zenuwen en overleefde hij in de tweede schifting een wedstrijdpijl tegen Terry Jenkins om ternauwernood met 4-3 in sets te winnen. „Vooraf gezien was het een eenvoudige loting. Maar je kunt niet te makkelijk een wedstrijd in stappen. Ik was ook wel een beetje bang om te falen”, verklaart Van de Pas over zijn eerste optreden. Daarna bleef hij tegen Jenkins wel rustig. „Dat heeft me geholpen om de partij te winnen.”

Bij zijn voorgaande twee deelnames aan het PDC WK reikte hij ook al tot de laatste zestien. Beide keren was dat tevens het eindstation, omdat hij tegen respectievelijk Robert Thornton en Michael Smith kansloos (4-0 in sets) verloor. De opdracht is nu nog veel zwaarder in de persoon van regerend kampioen Anderson. „Iemand moet Gary toch een keer verslaan. Het wordt zeker lastig, maar ik heb er onwijs veel zin in. Ik kan nu lekker vrijuit gooien.”

Er is in elk geval ontspannen naar de krachtmeting met Anderson toegeleefd. Van de Pas bracht de kerstdagen gezellig met zijn familie in Nederland door en gooide tussen al het eten en drinken door nog enkele uurtjes zijn pijlen om het goede gevoel te behouden. Samen met zijn vriendin stapte hij gisteren in de auto om de lange oversteek naar Londen te maken. Klaar voor een nieuwe strijd. „Een zege op Gary zou een mooie bekroning op mijn jaar zijn.”