Nieuws/Binnenland
3110446
Binnenland

CDA eist reëler klimaatplannen

Amsterdam - Binnen het CDA is forse kritiek ontstaan op het klimaatakkoord. De twaalf lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen van de christendemocraten stellen vandaag in een opiniestuk in deze krant voorwaarden aan de uitvoering van de vergaande plannen.

Ze doen dat in aanloop naar het klimaatdebat in de Tweede Kamer (vandaag), het CDA-partijcongres (zaterdag) en de Statenverkiezingen (20 maart). Eerder nam VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff al afstand van de klimaatafspraken.

Volgens de twaalf CDA-prominenten ontberen de plannen waarmee de doelen van ’Parijs’ moeten worden gehaald ’realisme en gezond verstand in de uitvoering’.

De groep stelt vier voorwaarden aan het definitieve akkoord: er moet maatschappelijk draagvlak voor zijn, het moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn, de invoering moet niet te snel gaan en ons land moet geen hogere CO2-reductie nastreven dan andere landen.

De CDA’ers vinden dat mensen zich terecht zorgen maken om de rekening van de klimaatplannen. Ze roepen op om te ’stoppen met dromen en drammen en kiezen voor haalbare, betaalbare en realistische plannen’.