Nieuws/Binnenland
3110677
Binnenland

OM eist 8 jaar cel voor verijdelde liquidatie Utrecht

Hakim Changachi (31) werd in januari 2017 bij vergissing vermoord.

Hakim Changachi (31) werd in januari 2017 bij vergissing vermoord.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen de 27-jarige Jerrel Z. uit Amsterdam, vanwege zijn rol bij de voorbereiding van een liquidatie.

Hakim Changachi (31) werd in januari 2017 bij vergissing vermoord.

Hakim Changachi (31) werd in januari 2017 bij vergissing vermoord.

Jerrel Z. bestuurde de auto waarin de schutter zat die in januari 2017 in Utrecht Khalid H. moest doodschieten. Dat gebeurde twee dagen nadat per abuis het verkeerde doelwit werd geliquideerd. Hakim Changachi kwam in het portiek van hetzelfde flatgebouw waar Khalid H. woont, om in een spervuur van kogels.

Ripdeal of overval?

Jerrel Z. heeft tot nu toe steeds volgehouden dat hij geen idee had waarvoor hij werd ingehuurd. Een ripdeal, dacht hij. Of een overval. Zijn advocaat Moszkowicz vindt dat zijn gedrag erop duidt dat hij het echt niet wist. Op de plek waar de moord moest plaatshebben liet hij sigarettenpeuken achter en plaste hij tegen een boom. „Zou hij zijn dna achterlaten als hij betrokken was bij een plan om iemand te vermoorden?”

Ook is het volgens Moszkowicz best logisch dat niet iedereen die betrokken was precies op de hoogte was van het doel van de rit. „Hoe minder mensen het wisten, hoe minder groot de kans dat er iets mis zou gaan.”

De officieren van justitie Lousberg en Tromp geloven niets van Z.’s onwetendheid. Het kan volgens hen niet zo zijn dat een verder tot in detail voorbereide liquidatie, afhankelijk is van een chauffeur die niet weet dat hij meteen na het afvuren van de dodelijke schoten moet maken dat hij wegkomt. Ze noemden het „zorgelijk dat dit soort jongens bereid zijn om voor een geldbedrag levens te nemen.”

Waarom Khalid H. dood moest is niet duidelijk geworden. Het OM weet het niet, en Khalid H. zegt het niet. De officieren betwijfelen zelfs of de mannen die twee dagen eerder op pad werden gestuurd om hem te doden het weten. Tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders zitten moordmakelaars die liquidaties steeds nauwgezetter regelen, maar de schutters worden zelden geïnformeerd over de reden.

’Respect voor leven telt niet’

Die kunnen divers zijn, zeggen de officieren: macht, geldelijk gewin, haat, of de drang om te stijgen op de criminele ladder. „Respect voor het leven telt niet.”

Ook de tweede poging om Khalid H. te doden mislukte. Het beoogde doelwit was door de vergismoord op Changachi op zijn hoede, en belde de politie toen hij de gestolen Skoda in de straat zag staan. Jerrel Z. en Marciano D. sloegen op de vlucht toen de politie arriveerde, maar crashten op de A1 waarna ze konden worden ingerekend. Op de vluchtroute werden patronen en automatische geweren gevonden. Die had Marciano D. tijdens de vlucht uit het raam gegooid. Uit onderzoek bleek dat de wapens niet schietklaar waren. Ook dat vindt advocaat Moszkowicz een contra-indicatie voor liquidatieplannen, „want dan zorg je dat je meteen kunt schieten.”

Morgen staan Marciano D. en twee andere verdachten van het doodschieten van Hakim Changachi terecht.

Onze verslaggever Saskia Belleman was bij de zaak aanwezig. Lees haar tweets hieronder terug: