Nieuws/Binnenland
311085428
Binnenland

Zorgen over niveau brugklassers door lerarentekort

Amsterdam - Middelbare scholen moeten vaker brugklassers bijspijkeren die met achterstanden van de basisschool komen. Door het lerarentekort merken ze dat meer leerlingen niet het gewenste niveau hebben.

Sectororganisatie VO-raad, vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, zegt in het AD te vrezen dat de leerachterstanden alleen maar groter worden als er geen oplossing komt voor de problemen op de basisscholen.

Kinderen komen vooral met een leesachterstand naar de middelbare school. Zeker kinderen die thuis niet extra geholpen worden, gaan achterlopen. Op dit moment worden met name de grote steden hard geraakt door het lerarentekort op basisscholen. Er zijn klassen die steeds wisselende gezichten zien, omdat er een heel schooljaar geen vaste leerkracht te vinden is.

De VO-raad krijgt hier ook signalen over binnen. „Docenten zien dat lang niet alle leerlingen het niveau op de basisschool halen en veel moeten repareren. Dat probleem neemt alleen maar toe met het lerarentekort”, zegt voorzitter Paul Rosenmöller.