Nieuws/Binnenland
311216609
Binnenland

’Rug rechthouden’

Eindhovens restaurant: zondag gaan we gewoon weer open

De eigenaren kwamen vrijdag tot hun besluit omdat voor hen naar eigen zeggen de maat vol is

De eigenaren kwamen vrijdag tot hun besluit omdat voor hen naar eigen zeggen de maat vol is

EINDHOVEN - Restaurant De Kiet in Eindhoven wil zondag zijn deuren weer openen voor eters. De eigenaren kondigen dat op Facebook aan. „Op 17 januari gaan wij open, dat is een belofte”, laten zij weten op het platform. „Wij zijn helemaal geen strijders, hebben geen dure advocaten achter ons staan. Maar dit moet echt stoppen.”

De eigenaren kwamen vrijdag tot hun besluit omdat voor hen naar eigen zeggen de maat vol is

De eigenaren kwamen vrijdag tot hun besluit omdat voor hen naar eigen zeggen de maat vol is

Afgelopen zondag greep de gemeente Eindhoven in, toen het restaurant ondanks de lockdown geopend werd. Nogal wat mensen hadden in het BBQ-restaurant hun maaltijd genoten. De Kiet kreeg toen een laatste waarschuwing. Desondanks zeggen beide eigenaren zich aan te sluiten bij alle ondernemers die ook op de 17e opengaan.

Over wie ze het dan hebben, wordt niet duidelijk. Lokale afdelingen van Horeca Nederland riepen eerder weliswaar op de horeca op 17 januari weer open te gooien. Maar na financiële toezeggingen door het kabinet kwamen ze daarop terug.

Volgens de eigenaren van De Kiet wordt de „collectieve intelligentie” van de Nederlanders beledigd met de huidige maatregelen. „Onze stem moet gehoord worden”, zeggen ze. Het restaurant was woensdagavond niet meer bereikbaar.

De zaak kwam aan het rollen na mediaberichten over de openstelling. De eigenaren van de zaak hebben als gevolg van de berichtgeving zelf de klanten weggestuurd. Toen de gemeentelijke handhavers ter plekke kwamen, was de zaak al leeg, maar de eigenaren zijn wel op de openstelling aangesproken.

’Zonder mondkapje geen probleem’

Op een foto van Omroep Brabant is een bord voor het restaurant te zien dat binnen komen zonder mondkapje geen probleem is. Volgens de omroep zaten er zondag meerdere mensen te eten.

De eigenaren van het restaurant kwamen vrijdag tot hun besluit omdat voor hen naar eigen zeggen de maat vol is. „Verandering begint bij jezelf. We wachten geen dag langer op ’hoopvol’ nieuws vanuit Den Haag. We hebben inmiddels allang gezien dat zij ons niet gaan helpen”, aldus beide eigenaren.

„Wij hebben besloten dat we onze deuren openen voor gasten. En we houden ze open. Als er een ding is wat wij hebben geleerd van ondernemerschap, dan is dit zelfredzaamheid. We merken nu dat er beleid gevoerd wordt wat het voor ons, en voor nog veel meer hardwerkende mensen in ons land, onmogelijk maakt om op een menswaardige manier ons brood te verdienen.”

Op een video roept het tweetal andere restaurants op vanaf 17 januari de deuren te openen. „Ongeacht de maatregelen en ongeacht wat er voor onzin verzonnen wordt”, zeggen ze. „Grijp op 17 januari je kans. Je gaat geen vrijheid krijgen. Je moet het nemen. Hou je rug recht.” Het is niet duidelijk of ze nog achter die oproep staan.

Handhaven

De gemeente laat in een reactie weten dat ze gaan handhaven als het restaurant op 17 januari weer open gaat. „Het is voor iedereen een heel moeilijke tijd. Zeker ook voor ondernemers die hun zaak nog langer dicht moeten houden. Maar de maatregelen zijn er niet voor niets. Deze ondernemers hebben, omdat ze afgelopen zondagavond tegen de regels in hun restaurant voor publiek hadden geopend, rond 18.40 uur een last onder bestuursdwang uitgereikt gekregen. Als ze nog een keer klanten laten eten in de zaak, wordt hun onderneming voor 14 dagen gesloten. Bij het uitreiken van de last onder bestuursdwang, bleek dat vier aanwezige medewerkers geen mondkapje droegen. Zij hebben daarvoor een bekeuring gekregen. Wat betreft het voornemen om op 17 januari weer volledig open te gaan: dit gaan we niet tolereren en we zullen hierop ook gaan handhaven.”