Nieuws/Buitenland
311563
Buitenland

Terrorist bevestigt: Barcelona aan erger ontsnapt

’Sagrada Familia was doelwit terroristen’

De vier verdachten: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa.

De vier verdachten: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa.

BARCELONA - De terreurcel die vorige week toesloeg in Spanje had plannen voor veel zwaardere aanslagen met explosieven. Dat heeft één van de verdachten, Mohamed Houli Chemlal, dinsdag gezegd voor de Spaanse rechter. De beroemde basiliek Sagrada Familia was een van de doelwitten.

De vier verdachten: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa.

De vier verdachten: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib en Mohamed Aallaa.

De opmerking van de verdachte komt niet als een verrassing. De Spaanse autoriteiten gingen er al vanuit de de terroristen Barcelona veel harder hadden willen treffen. In een appartement in Alcanar, van waaruit de terroristen werkten, deed zich enkele dagen voor de aanslag op de Ramblas een zware explosie voor. In de woning bleken 120 gasflessen te staan.

De terreurgroep zou ook nog hebben willen toeslaan bij andere monumenten in Barcelona. In de Spaanse media werd zelfs gespeculeerd over de beroemde basiliek Sagrada Familia of voetbalstadion Camp Nou als mogelijk doelwit.

’Busjes gehuurd’

Onderzoeksrechter Fernando Andreu ondervroeg volgens de Spaanse media daarna Driss Oukabir, de oudere broer van de zeventienjarige Moussa die zijn paspoort zou hebben gestolen en die werd doodgeschoten in Cambrils. Hij zou hebben toegegeven de drie busjes te hebben gehuurd, maar dacht dat die bestemd waren voor een verhuizing. Zijn identiteitsbewijs werd aangetroffen in de bestelwagen waarmee Younes Abouyaaquoub dood en verderf zaaide op de Ramblas.

De 28-jarige Oukabir zou bij de rechter ook hebben gezegd niets te weten over de rol imam die Es Satty speelde bij de radicalisering van de groep, alleen dat hij zich omringde met jonge mensen.

Enorme media-aandacht

De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het landelijk gerechtshof in Madrid gebracht.

De andere acht leden van de terreurcel zijn dood. De hoofdverdachte Younes Abouyaaquoub, die in het bestelbusje over de Ramblas raasde en veel slachtoffers maakte, stierf maandag door politiekogels. De imam Abdelbaki Es Satty, die als het brein wordt gezien van de groep, kwam met twee anderen om door de explosie in een huis in Alcanar.

Vijftien doden

Bij de aanslag met de bus op de Ramblas vielen dertien doden en tientallen gewonden. De chauffeur van de bus doodde tijdens zijn vlucht een man om zijn auto te stelen. In Cambrils viel één dode bij een deels mislukte aanslag.