Nieuws/Buitenland
3116256
Buitenland

Belg na 20 jaar vermissing levend teruggevonden

BRUSSEL - Een bijzondere ontknoping in een lange vermissingszaak. Simon Lembi, een destijds 14-jarige jongen die sinds 12 november 1999 spoorloos was, is levend teruggevonden. Hij woont legaal elders in Europa.

Dat meldt het Brussels parket. Volgens de politie verkeert de nu 34-jarige man in goede gezondheid. Hij wil zijn verblijfplaats en identiteit geheimhouden. Hoe hij aan de juiste papieren is gekomen is nog onduidelijk, maar vermoedelijk heeft hij als onbegleide minderjarige asiel aangevraagd in een ander EU-land.

Het gaat volgens Het Nieuwsblad om een van de oudste verdwijningsdossiers van onze zuiderburen. De man van Angolese afkomst verdween eind jaren negentig uit zijn woning in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Volgens het parket heeft Lembi nu verklaard dat hij „uit vrije wil vanwege familiale moeilijkheden” is weggelopen. Hij zegt niet te zijn ontvoerd. De Belgische strafpleiter sluit het dossier omdat er dus ook niet wordt uitgegaan van een misdrijf.

Lembi is de oudste uit een gezin van vier kinderen en een alleenstaande moeder. Volgens eerdere mediaberichten arriveerden de familie tien dagen voor zijn verdwijning vanuit Angola in België.

Televisie kijken

Op de verdwijningsdag zou Simon Lembi omstreeks 17 uur aan zijn moeder gevraagd hebben om televisie te gaan kijken in een nabijgelegen gemeenschapscentrum in de Parmastraat in Sint-Gillis. Maar de jongen keerde niet terug en ieder spoor ontbrak.

Na het eerste opsporingsbericht, twintig jaar geleden, kwamen al snel enkele tips binnen. Zo zou de jongen gezien zijn in de Brusselse metro. Maar de tips draaiden allemaal op niets uit, het onderzoek zat muurvast.

Herkend

Volgens de Belgische krant werd de vermiste man in november plots herkend, mogelijk door een oude bekende. Dat gebeurde in een niet nader genoemd Europees land. De getuige lichtte vervolgens de Belgische politie in die weer contact opnam met de autoriteiten in het betreffende land. Op die manier werd Lembi opgespoord.

De familie is op de hoogte gebracht.