Nieuws/Binnenland
311658
Binnenland

Tweede verdachte voortvluchtig

’Heks van Kockengen’: ik diende spul niet toe

UTRECHT - De 57-jarige natuurgenezeres Sara G. heeft geen Ibogaïne toegediend aan de Zweedse vrouw die in februari in het huis van G. in Kockengen overleed, en een medeverdachte - die internationaal wordt gezocht - mogelijk wel.

Dat zei haar advocaat Peter Souren vanmiddag tijdens een eerste zitting in de strafzaak tegen zijn afwezige cliënte. Volgens Souren heeft het Openbaar Ministerie ten onrechte in het fatale weekend in februari een medeverdachte laten lopen. Die is nu op de vlucht.

LEES OOK: Weer patiënt overleden na behandeling ’heks van Kockengen’

Die medeverdachte, Tom B., zou bij de Zweedse op de kamer zijn geweest toen het mis ging, en sloeg alarm. Ofwel hij heeft de vrouw de Ibogaïne gegeven, zegt Souren, of de vrouw heeft het zelf genomen. Tom B. is sinds zijn vrijlating voortvluchtig. Er is een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

’Geweigerd’

Souren zegt dat Sara G. mensen alleen behandelde met het middel als nazorg door een netwerk van bijvoorbeeld familie of vrienden is gegarandeerd. ,,Dat was bij deze dame niet het geval, en daarom heeft ze behandeling geweigerd.”

Volgens de advocaat staat bovendien helemaal niet vast dat het extract uit de wortel van een Afrikaanse plant de oorzaak van het overlijden is geweest. Toxicologisch onderzoek gaf geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. Om die reden wijst Souren ook het verwijt van het Openbaar Ministerie van de hand dat Sara G. de hulpdiensten verkeerd informeerde door te zeggen dat de vrouw een astma aanval had.

De rechtbank besliste dat Sara G. in ieder geval vast blijft zitten tot de volgende zitting op 14 november.