Nieuws/Binnenland
31171618
Binnenland

Behandeling laat op zich wachten

Patiënt moet lang wachten: 1,2 miljoen uitgestelde verwijzingen

Amsterdam - Het aantal uitgestelde verwijzingen door huisartsen als gevolg van de coronacrisis is opgelopen tot 1,2 miljoen. Daarvan zijn er 743.000 verwijzingen naar klinieken en ziekenhuizen. „Het gaat om mensen die medisch gezien misschien niet urgent zijn, maar wel heel veel last of pijn hebben”, zegt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Uit onderzoek van de federatie blijkt dat vier op de tien patiënten die een ziekenhuisafspraak hadden of wilden maken voor ’gewone’ zorg ten tijde van de coronacrisis, nog steeds op hun beurt wachten. Bij elf procent betreft het een uitgestelde operatie. Veel patiënten weten niet wanneer ze wel aan de beurt zijn en proberen zelf een nieuwe afspraak te maken.

„Bij sommige vrouwen is er echt sprake van urgentie. Die wachten al heel lang op een fertiliteitsbehandeling en zijn door de coronacrisis helemaal niet meer behandeld”, zegt gynaecoloog Annemiek Nap.

De huisartsen en medisch specialisten hebben woensdag bekendgemaakt dat ze samen het aantal fysieke verwijzingen naar het ziekenhuis gaan beperken om het stuwmeer aan zorgvraag op te lossen.