Nieuws/Binnenland
311872
Binnenland

Minister Blok heeft „heel aantal dossiers” op bureau

Voor het eerst Nederlanderschap jihadist ingetrokken

Den Haag - Het ziet ernaar uit dat van minstens één afgereisde jihadist het Nederlandse paspoort wordt afgepakt. Dat schrijft minister Blok (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de PVV.

De partij van Geert Wilders had gevraagd in hoeverre Nederland in actie komt, na berichtgeving dat in Engeland al het paspoort van 150 Syriëgangers was afgenomen.

Sinds maart kan ook in Nederland het paspoort worden ingetrokken als dat in het belang is van de nationale veiligheid, hoewel dat niet zomaar mag. Jihadisten moeten behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit hebben.

De wetswijziging was bedoeld om jihadisten te weren die bij terugkeer in Nederland een gevaar kunnen vormen. Maar er is ook kritiek op: de mogelijkheid om het tweede paspoort in te trekken zou een vorm van discriminatie zijn.

Voornemen

Volgens Blok heeft hij het ’voornemen’ om nu in ieder geval in één jihadist van zijn nationaliteit te ontdoen. Dat zou een primeur zijn. Daarnaast heeft de minister „nog een heel aantal” dossiers op zijn bureau liggen van jihadisten van wie hij de nationaliteit misschien wil afnemen.

In totaal zijn er inmiddels volgens Blok zo’n 280 mensen uitgereisd naar Syrië en Irak. Omdat een deel ervan weer is teruggekomen en een ander deel is omgekomen, schat de bewindsman in dat er nu nog zo’n 190 hiervan in den vreemde zijn.