Nieuws/Binnenland
3120090
Binnenland

’Verdachte kwam met wapen op agenten af’

Politie schiet man dood bij De Nederlandsche Bank

Amsterdam - Update 22.00 uur - Bij het pand van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam is een 31-jarige Amsterdammer die met een vuurwapen rondliep, doodgeschoten door agenten. Een fietsende voorbijganger werd ook geraakt en raakte gewond.

Een woordvoerster van de politie vertelt dat er rond 19:15 een man met een vuurwapen liep die omstanders op de openbare weg met dat wapen bedreigde. ,,De politie was heel snel ter plaatse, waarna de man op de agenten afliep.”

,,De gewapende man heeft mogelijk geschoten en de agenten zagen zich ook genoodzaakt om te schieten. Uiteindelijk is de man gewond geraakt en niet lang daarna aan zijn verwondingen overleden.” Volgens de woordvoerster zijn haar collega’s erg ontdaan door het incident.

Passant naar ziekenhuis

Bij de schietpartij is er ook een passant die voorbij fietste gewond geraakt. Het gaat om een man die met een schotwond aan zijn been naar het ziekenhuis is gebracht en daar wordt behandeld.

De politie houdt alle scenario’s over motieven van de gewapende man open. Of het iets met DNB te maken heeft, wordt nog onderzocht. De woordvoerster benadrukt wel dat een auto die na het incident in de buurt werd klemgereden helemaal niks met de schietpartij te maken heeft.

Spervuur gefilmd

Een buurtbewoner zegt dat er ’een serie schoten’ te horen was. „Daarna even stil, en daarna weer een serie. Er gebeurt hier wel vaker iets, maar hier was meteen duidelijk dat het serieus was.”

De schietpartij is gefilmd. Op de beelden zijn zeker tien schoten te horen. Bekijk de video hier:

’Ze reanimeerden’

Fotograaf Dennis Brandsma woont tegenover de plek van de schietpartij. „Ik hoorde samen met mijn zoon een paar knallen. Toen hadden we meteen door dat het geen vuurwerk was”, vertelt Brandsma, die meteen daarna naar buiten rende.

„Ik zag een man op de grond liggen. Er waren agenten omheen. Die reanimeerden, maar waren daar op een gegeven moment mee gestopt”, aldus Brandsma.

Bekijk hier meer beelden:

Brandsema fotografeerde de man die op de grond lag (zie foto boven). Vermoedelijk is hij de verdachte die later bezweek.

DNB: wij geen partij

De Nederlandse Bank (DNB) laat weten dat het ’naar het zich laat aanzien niets met DNB heeft te maken, maar de politie doet onderzoek’.

Volgens verslaggever Koen Nederhof had de politie direct na de schietpartij grote maatregelen getroffen. „De wijde omgeving is afgezet, ook de Stadhouderskade. Daardoor loopt het verkeer vast”, meldde hij rond 20.00 uur. De politie deed tot laat in de avond onderzoek.