Nieuws/Buitenland
312012
Buitenland

Dier dringt huis binnen, gezin in paniek

Canadees slaat beer op neus

De zwarte beer knaagt aan een deur.

De zwarte beer knaagt aan een deur.

Gibsons - Een Canadese man heeft noodgedwongen een zwarte beer tegen zijn neus geslagen omdat deze een peuter had gevolgd. Toen de peuter zijn huis betrad in het Canadese Gibsons, gelegen in de provincie Brits-Columbia betrad, volgde het dier hem. De moeder die thuis was met haar twee zonen, hoorde opeens haar zoontje schreeuwen. „Mama, kijk!”

De zwarte beer knaagt aan een deur.

De zwarte beer knaagt aan een deur.

Beneden zag Elery Froude de beer voor een raam staan. Ze besloot zich met haar kinderen op te sluiten in een slaapkamer, terwijl een familievriend op potten begon te slaan en de beer ging achtervolgen met een stoel.

„Mijn eerste gedachte was: ’Oh mijn god, wat moet ik nu doen?’ Toen dook mijn vriend opeens op die zei dat we naar de slaapkamer moesten gaan”, legde Froude uit aan CTV News.

’Elkaar even aangekeken’

De beer bezocht meerdere kamers in het huis. „Hij kwijlde zelfs over de eettafel”, aldus de politie. Toen de beer in de deuropening stond, keken de huisvriend en het beest elkaar even aan. De man haalde vervolgens uit waardoor de beer naar buiten viel.

Buiten kraste de beer nog aan de deur. Ook knauwde het dier aan een scherm.

Beer weggedreven

Toen de politie ter plekke kwam, maakten agenten veel lawaai met toeters. De beer werd de bosjes in gedreven door er waterflesjes naar te gooien. Toch probeerde de beer weer terug te komen, dit keer door de garage.

Het beest van zo’n honderd kilo rende achter een man aan die snel een auto indook. Vervolgens heeft de politie besloten het dier om te brengen, dit omdat niet duidelijk was waarom het beest zo agressief was.

Grote populatie zwarte beren

De Canadese provincie Brits-Columbia heeft een van grootste populaties zwarte beren in de wereld. Naar schatting zijn er tussen de 120.000 en 150.000 zwarte beren.

Ieder jaar worden er zo’n 1000 zwarte beren omgebracht in Canada vanwege conflicten met mensen.