Nieuws/Buitenland
312155
Buitenland

Hoofdaanklager Venezuela naar Brazilië

Luisa Ortega Diaz

Luisa Ortega Diaz

BOGOTÁ - De voormalig procureur-generaal van Venezuela Luisa Ortega is doorgereisd naar Brazilië. Dat heeft de Colombiaanse immigratiedienst dinsdag bekendgemaakt. Ortega, een verklaard tegenstander van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, vluchtte vrijdag in gezelschap van haar man via Aruba naar Colombia. De uit haar ambt gezette hoofdaanklager verklaarde dat haar leven niet langer zeker was in Venezuela.

Luisa Ortega Diaz

Luisa Ortega Diaz

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet maandag weten dat hij bereid was Ortega politiek asiel te verlenen als ze daarom zou vragen en beloofde haar bescherming. Maduro zei tijdens een toespraak dat Venezuela een internationaal opsporingsbevel zal uitvaardigen voor Ortega. Hij beschuldigde haar ervan al heel lang samen te werken met de VS.

Volgens de Venezolaanse nieuwssite La Patilla is Ortega naar Brazilië gevlogen om woensdag een vergadering van officieren van justitie en advocaten bij te wonen, die wordt gehouden onder de vlag van de vrijhandelsorganisatie Mercosur. Ze wil haar Zuid-Amerikaanse collega's onder meer bewijzen leveren dat Maduro en zijn entourage zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en corruptie.