Nieuws/Buitenland
312353
Buitenland

Lichaam gedode Zweedse journaliste Kim Wall verzwaard met metaal

Kopenhagen - De gevonden romp van de gedode Zweedse journaliste Kim Wall was verzwaard met een stuk metaal, met de bedoeling het te laten zinken. Dat heeft de Deense politie woensdag laten weten tijdens een persconferentie over de zaak.

Om wat voor metaal het ging, is niet bekend gemaakt. „Maar het betekent een relatief grote doorbraak in ons onderzoek”, aldus politiechef Jens Møller. Dna van de torso komt overeen met dna in bloed dat is aangetroffen in de onderzeeër van de Deense ingenieur Peter Madsen over wie ze een verhaal wilde schrijven, en in haren op een borstel en in speeksel van een tandenborstel van Wall.

Lees ook:

De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld en over een eventueel motief wil de politie niet openlijk speculeren. Wel lijkt het erop dat er schade is toegebracht aan de torso om ervoor te zorgen dat deze niet ging drijven door gasvorming en ingeademde lucht. De zoektocht naar de armen, benen en het hoofd gaat door.

Wall werd voor het laatst op 10 augustus gezien toen ze aan boord stapte van de onderzeeër van Madsen. Hij vertelde dat ze door een ongeluk om het leven is gekomen in de duikboot en dat hij haar een zeemansgraf heeft gegeven. Eerder zei Madsen nog de Zweedse te hebben afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen.

Opzet

Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Hij kon zich ternauwernood redden. De politie denkt dat de kapitein het vaartuig met opzet naar de zeebodem heeft gestuurd. Ondanks het feit dat er 38.000 liter water de onderzeeboot in was gelopen, is aan boord opgedroogd bloed van Wall gevonden.

Madsen zit vast op beschuldiging van dood door ernstige nalatigheid, maar de aanklacht zal vermoedelijk worden aangescherpt. Door de dna-match is de druk op Madsen aanmerkelijk toegenomen maar het is te vroeg om conclusies te trekken, zegt zijn advocate tegen de krant Berlingske Tidende. Ze is woensdag door de politie op de hoogte gesteld maar heeft nog niet met haar cliënt gesproken. „Het is het beste voor iedereen dat Kim Wall is gevonden, maar het onderzoek is nu nog niet afgesloten.”