Nieuws/Buitenland
3125453
Buitenland

Athene tekent voor Macedonië als lid NAVO

ATHENE - Het Griekse parlement stemt vrijdag eindelijk in met de toetreding van Noord-Macedonië, zoals het tegenwoordig officieel heet, tot de NAVO.

Woensdag tekende de Noord-Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Nikola Dimirov, een toetredingsprotocol voor NAVO-lidmaatschap.

Jarenlang blokkeerde Athene met nationalistische motieven de toetreding van het in 1991 onafhankelijk geworden Macedonië. Griekenland heeft zelf een regio die zo heet en vreest dat het buurland in de toekomst daar aanspraken op wil baseren. Athene heeft zich ook tegen mogelijk EU-lidmaatschap van Macedonië verzet.

Recent is de naam van het Balkanland echter veranderd in Noord-Macedonië. Daar blijken de Grieken mee te kunnen leven. Griekenland wordt het eerste NAVO-land dat met het NAVO-lidmaatschap van Noord-Macedonië instemt.

De NAVO bestaat in april 70 jaar en telt nu 29 leden. Het bondgenootschap werd destijds uit vrees voor de Sovjet-Unie opgericht door de VS, Canada en tien West-Europese landen, inclusief Nederland.