Nieuws/Binnenland
312595292
Binnenland

Inspectie dwingt voor het eerst psycholoog werk neer te leggen

UTRECHT - Een klinisch psycholoog uit het Utrechtse dorp Woudenberg moet per direct zijn werk neerleggen. Het is de eerste keer dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die maatregel oplegt. Volgens de toezichthouder voldoet de man „niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen.” De inspectie zegt dat „enkele gedragingen van de zorgverlener al hebben geleid tot ernstige benadeling van de gezondheid van personen.”

De nu opgelegde maatregel heet een last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten. Die kan sinds 1 april 2019 worden gegeven.

De IGJ meldt niet wat de psycholoog precies verkeerd zou hebben gedaan, maar zegt wel dat er meerdere meldingen over hem zijn binnengekomen en dat er meerdere onderzoeken zijn gedaan.

’Verschil van inzicht’

De inspectie heeft de reactie van de psycholoog ook gepubliceerd bij het bevel. Daarin staat dat de man een verschil van inzicht heeft met de inspectie „over de consequenties van een in een aantal gevallen toegepaste behandelmethode.” De psycholoog vindt ook niet dat er sprake is van „ernstige benadeling” en hij noemt de conclusies van de inspectie „voorbarig en onterecht.”

De man is eigenaar van een psychologenpraktijk. Die kan voorlopig doorgaan, de maatregel geldt alleen voor de psycholoog zelf. Op de eigen site meldt de praktijk te zijn gespecialiseerd in de behandeling van angst- en dwangstoornissen, trauma en persoonlijkheidsstoornissen.

Het gaat om een voorlopige maatregel. Binnen acht weken beoordeelt het tuchtcollege het handelen van de psycholoog. Tot die tijd mag hij niet werken.

Tips? Stuur een bericht naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952.