Nieuws/Buitenland
3131197
Buitenland

Ziet Thaise prinses toch af van premierschap?

Prinses Ubolratana.

Prinses Ubolratana.

BANGKOK - Prinses Ubolratana zet de wens premier te worden van Thailand vermoedelijk uit haar hoofd. Na het machtswoord van koning Vajiralongkorn, haar jongere broer, kondigde de politieke partij van de 67-jarige kandidate zaterdag een onderbreking van de verkiezingscampagne aan om de ontstane situatie te analyseren.

Prinses Ubolratana.

Prinses Ubolratana.

Ubolratana bedankte via Instagram haar aanhangers voor de steun die ze tot dusver genoot. Waarnemers beschouwen dat als een teken dat ze afziet van het premierschap. De prinses maakte vrijdag verrassend bekend dat ze die functie ambieert bij de parlementsverkiezing op 24 maart.

Haar kandidatuur viel slecht bij de Thaise generaals, die sinds de militaire staatsgreep van 2014 aan de macht zijn, en bij de koning. Hij veroordeelde op tv het besluit van zijn zus als „zeer ongepast” en ongrondwettelijk.

Het koningshuis, dat in Thailand een bijna goddelijk aanzien heeft, „staat boven de politiek.” De nationale kiescommissie heeft het laatste woord over de ontvankelijkheid van kandidaten. Zij vergadert maandag.