Nieuws/Binnenland
313188
Binnenland

NVWA blokkeert bedrijf met pluimvee en vleeskalveren

Chickfriend verstrekte ander giftig middel aan vleesindustrie

Kalveren in een kalverhouderij.

Kalveren in een kalverhouderij.

DEN HAAG - UPDATE - Het bedrijf Chickfriend, de spil in het eierschandaal, blijkt inderdaad nog een verboden giftige stof te hebben gebruikt: naast fipronil gebruikte Chickfriend amitraz, dat ook niet is toegestaan als bestrijdingsmiddel. Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat enkele dagen terug al. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) meldden woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat amitraz is gebruikt.

Kalveren in een kalverhouderij.

Kalveren in een kalverhouderij.

Ze zeggen er niet bij op welke schaal amitraz werd gebruikt. Volgens Der Spiegel zat amitraz net als fipronil in Dega-16, het goedje dat het Barneveldse bedrijf in honderden stallen spoot om bloedluis te bestrijden. Maar zo expliciet staat het niet in de brief van Schippers en Van Dam. Wel bestaat het vermoeden dat Chickfriend de verboden stoffen niet alleen aan Dega-16 toevoegde, maar ook aan andere middelen.

’Kalverenbedrijf geblokkeerd’

De NVWA heeft uit voorzorg een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren geblokkeerd. Dit nadat de keuringsdienst na een inval bij het Barneveldse bedrijf Chickfriend aanwijzingen kreeg over het gebruik van amitraz.

„Wij hebben uit het onderzoek naar Chickfriend aanwijzingen gekregen dat dit bedrijf, naast het giftige anti-luizenmiddel fipronil, ook een andere toxische stof gebruikt voor de bestrijding van vliegen bij kalveren. Uit voorzorg hebben wij een kalverenbedrijf geblokkeerd”, zegt een woordvoerder van de NVWA tegen De Telegraaf.

’Amitraz niet in eieren’

„Deze stof amitraz is een matig toxische stof. Het is niet aangetroffen in de eieren. Als de kalveren naar de slacht gaan, zullen we ze op deze stof onderzoeken”, aldus de zegsman.

De Belgische voedselveiligheidsdienst FAVV stelde vorige week tegenover Belgische media dat de gevonden hoeveelheden amitraz in Dega-16 zo laag waren dat ze ongevaarlijk zijn voor de gezondheid.

LEES OOK:

Amitraz - dat minder schadelijk is dan fipronil en sneller in het lichaam wordt afgebroken - mag in Nederland eveneens niet worden gebruikt als bestrijdingsmiddel, maar dat is wel gebeurd, blijkt uit de administratie van Chickfriend.