Nieuws/Binnenland
3138493
Binnenland

YouTuber niet veroordeeld voor internethit

Boete voor wethouder na rel met vlogger Steenbergen

Vlogger Vladimir Hornicek in een van zijn filmpjes.

Vlogger Vladimir Hornicek in een van zijn filmpjes.

BREDA - Voor smaad over een vlogger is maandag 350 euro boete geëist tegen een voormalig wethouder van de gemeente Steenbergen. Volgens de aanklager heeft ex-wethouder Vincent van den Bosch in de regionale media leugens verspreid over de vlogger die hem met zijn filmpjes over de Steenbergse politiek uitdaagde.

Vlogger Vladimir Hornicek in een van zijn filmpjes.

Vlogger Vladimir Hornicek in een van zijn filmpjes.

Een vlogger en kunstenaar die de lokale politiek in Steenbergen op de hak nemen, kunnen daarentegen volgens de officier van justitie niet veroordeeld worden voor stalking en belediging van een ex-wethouder. De aanklager vroeg maandag om vrijspraak omdat politici meer moeten kunnen verdragen. „De filmpjes zijn vervelend maar er is geen grens overschreden”, zei hij.

Een conflict tussen vlogger Vladimir Hornicek en toenmalig D66-wethouder Vincent van den Bosch werd in november 2015 een grote internethit. Zo werd het filmpje gretig bekeken op Geenstijl. De beelden zijn inmiddels door de YouTuber verwijderd.

De wethouder ging voor de camera van Hornicek uit zijn dak, noemde de vlogger een ’dorpsgek’ en hij gaf hem een duw. Het filmpje luidde zijn vertrek als wethouder in. Coalitiegenoten eisten zijn vertrek.

Aangifte

De ex-wethouder stapte naar de politie en deed aangifte omdat hij al langer werd lastiggevallen en beledigd. Voor het verwijt dat de wethouder ook privé is gestalkt is geen bewijs, aldus de officier van justitie.

In de nasleep van de rel stuurde de oud-wethouder onder andere aantijgingen over het criminele verleden van de vlogger naar de pers. Volgens de aanklager levert dat bewijs op voor smaad.

De rechtbank in Breda doet over twee weken uitspraak in de drie strafzaken.