Nieuws/Buitenland
314181612
Buitenland

Biden beschuldigt Noord-Korea van provocaties

Biden in gesprek met de leiders van Japan en Zuid-Korea

Biden in gesprek met de leiders van Japan en Zuid-Korea

PHNOM PENH - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag in de marge van de top van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN met de leiders van Japan en Zuid-Korea gesproken over de oplopende spanningen rond Noord-Korea. Biden beschuldigde Noord-Korea van „provocerend gedrag” en zei dat de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea „meer dan ooit op een lijn zitten.”

Biden in gesprek met de leiders van Japan en Zuid-Korea

Biden in gesprek met de leiders van Japan en Zuid-Korea

President Yoon Suk-yeol van Zuid-Korea zei voorafgaand aan de ontmoeting tussen de drie leiders dat Noord-Korea sinds mei ongeveer vijftig raketten heeft afgevuurd. Daar zaten ook langeafstandsraketten bij en raketten die met een kernkop kunnen worden uitgerust. De Japanse premier Fumio Kishida waarschuwde dat Noord-Korea de komende tijd meer raketproeven zal houden. Hij noemde het gedrag van Noord-Korea „ongekend.”

In een verklaring die na afloop werd verspreid staat dat is afgesproken om gezamenlijk op te treden als Noord-Korea een nieuwe kernproef houdt. Biden beloofde ook dat in geval van Noord-Koreaanse agressie de Verenigde Staten Japan en Zuid-Korea zullen verdedigen „met alle mogelijke middelen, inclusief nucleaire”, aldus de verklaring.

De drie spraken ook met elkaar over de oorlog in Oekraïne en over spanningen met China rondom Taiwan. Biden ontmoet maandag in Indonesië de Chinese leider Xi Jinping op een top van de G20. Zijn gesprek met de Japanse premier en Zuid-Koreaanse president was daarvoor een voorbereiding.