Nieuws/Binnenland
31449353
Binnenland

Warme voetbalzondag met volle terrassen voorspeld

Het lijkt erop dat zondag de televisie weer buiten kan worden gezet.

Het lijkt erop dat zondag de televisie weer buiten kan worden gezet.

HILVERSUM - Als het Nederlands elftal zondag in de achtste finale van het EK moet spelen tegen Tsjechië, is het zowel in Hongarije als hier in Nederland zonnig en warm. Volgens Weer.nl bestaat de kans wel dat er bij ons lokaal een regen- of onweersbui valt.

Het lijkt erop dat zondag de televisie weer buiten kan worden gezet.

Het lijkt erop dat zondag de televisie weer buiten kan worden gezet.

Tijdens de wedstrijd in de Puskás Aréna in Boedapest (aftrap 18.00 uur) is het volgens Weer.nl zonnig en warm met temperaturen rond de 31 graden. Het stadion in de Hongaarse hoofdstad biedt tijdens wedstrijden op het EK plaats aan ongeveer 55.000 toeschouwers. Bijna 7000 supporters van Oranje hebben al een kaartje gekocht, werd donderdag bekend. De KNVB verwacht dat het aantal Oranjefans in het stadion zal oplopen tot zo’n 10.000.

Op hetzelfde moment dat de bal in het Boedapest gaat rollen, is het ook in Nederland goed zomer. De zon schijnt flink en het kwik stijgt naar 24 tot 27 graden. Wel is er kans op een lokale regen- of onweersbui.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staan horecazaken toe om wedstrijden van het EK voetbal vanaf zaterdag op een groot scherm op het terras te laten zien. De schermen mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bezoekers moeten blijven zitten en 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Volle terrassen

Veel horecazaken gaan vanaf dit weekend de voetbalwedstrijden van het Europees Kampioenschap op schermen uitzenden op het terras. Eigenaars van zaken door het hele land zien dat er veel animo voor is.

Nanda Koopmans heeft drie horecazaken op de Grote Markt van Breda, bij twee gaat ze zondag Oranje laten zien. „Als we enigszins iets met Oranje kunnen doen, dan doen wij dat ook meteen.” Bezoekers moeten zich op de terrassen wel aan een aantal regels houden. Zo moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en moeten ze blijven zitten en niet te wild juichen en opspringen na een goal. „Wij willen voorkomen dat we problemen krijgen. Daarom gebruiken we ook televisies en geen grote schermen.”

In Breda belooft het druk te worden, zegt Koopmans. „Wij doen niet aan reserveringen, maar ik krijg al veel vragen over het uitzenden van Oranje.”

Ook bij Café Forum in Maastricht worden veel mensen verwacht. „Wij hebben een televisiescherm op het terras. De verwachting is wel dat het vol zit, met alle afstandsregels die worden nageleefd.”

Bij café Kuijper in Amsterdam-Oost, dat eerder door Fox Sports werd uitgeroepen tot leukste voetbalkroeg van Noord-Holland, is de wedstrijd ook buiten te zien. Op het terras is plek voor enkele tientallen mensen. Een medewerkster verwacht dat het druk wordt. „Mensen mogen eindelijk weer en dan is het ook nog op zondag. We zijn er helemaal klaar voor en hebben er heel veel zin in.” Aan vooraf een plekje reserveren doen ze niet. „Dus kom op tijd en vol is vol.”