Nieuws/Buitenland
3146243
Buitenland

Minderheidsregering Spanje dreigt te vallen

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez

MADRID - De minderheidsregering van de Spaanse sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez dreigt te vallen. Sánchez krijgt naar verwachting de begroting 2019 niet door de Spaanse lagerhuis als de kleine Catalaanse separatistische partijen het niet steunen.

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez

De separatistische Catalaanse regiopremier Quim Torra heeft eisen gesteld voor steun aan de begroting en dreigde dinsdag dat Sánchez die niet krijgt omdat de premier niet ingaat op zijn eisen. Verwacht wordt dat de begroting in een stemming woensdag rond het middaguur geen meerderheid krijgt onder de 350 leden van het lagerhuis. Sánchez rest dan weinig anders dan het lagerhuis te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Steun van de Catalaanse separatisten lijkt onwaarschijnlijk, zeker nu net een megaproces in Madrid is begonnen tegen separatisten. In het hooggerechtshof is dinsdag de eerste zittingsdag gehouden van het proces tegen twaalf prominente separatisten uit Catalonië onder wie voormalige bewindslieden van de regio. Ze deden in oktober 2017 een illegale en chaotische poging de regio af te scheiden, waarbij de Spaanse wet is geschonden. Torra noemt dit proces „een farce en een wraakactie” van Madrid.

Sánchez’ regering is in juni vorig jaar gevormd. Zijn Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) heeft slechts 84 van de 350 zetels in het lagerhuis. De belangrijkste gedoogpartij is de links-radicale Podemos (67 zetels).