Nieuws/Buitenland
3152274
Buitenland

Maria Ressa verdacht van ’laster’

Filipijnse journalist opborgtocht vrij

Maria Ressa is een luis in de pels van president Duterte.

Maria Ressa is een luis in de pels van president Duterte.

MANILA - De Filipijnse journaliste die door de autoriteiten in haar land is gearresteerd, is na een dag weer vrijgelaten. Donderdag bepaalde de rechter dat directeur Maria Ressa van nieuwssite Rappler op borgtocht vrij mag, nadat ze omgerekend 1700 euro had overgemaakt.

Maria Ressa is een luis in de pels van president Duterte.

Maria Ressa is een luis in de pels van president Duterte.

Ressa die met haar nieuwssite Rappler stevige kritiek uit op het beleid van president Rodrigo Duterte, werd gisteren op haar redactie gearresteerd.

Maria Ressa, die voorheen voor CNN werkte, wordt verdacht van ’digitale laster’ vanwege een zeven jaar oud artikel over een zakenman die betrokken zou zijn bij drugs- en mensenhandel. Het artikel werd vier maanden voordat de omstreden digitale lasterwet van kracht werd, gepubliceerd.

Mensenrechtenorganisaties noemen de arrestatie een poging van de Filipijnse regering om nieuwsorganisaties de mond te snoeren. Volgens Amnesty International zijn de beschuldigingen verzonnen en „schaamteloos politiek gemotiveerd.” President Duterte heeft dit eerder ontkend.

Rappler is een van de weinige lokale media op de Filipijnen die nog kritisch durft te berichten over Duterte. De website deed onder meer verslag van de nepnieuwscampagnes van zijn regering.

Ressa hangt twaalf jaar cel boven het hoofd. Twee maanden geleden kreeg ze borg in een belastingfraudezaak die volgens haar ook is ’gefabriceerd’. „Mensen moeten weten dat een grens is overschreden”, zei ze, voordat agenten in burger haar afvoerden.

Duterte heeft Ressa al langer op de korrel. Volgens de president staat haar website vol ’nepnieuws’.